biznis
0

Dozvole za proizvodnju i preradu uglja za tri pogona u RMU Kakanj

Klix.ba
Federalno ministarstvo okoliša i turizma jučer je Rudniku mrkog uglja Kakanj dostavilo rješenja o okolišnoj dozvoli za pogone: PK Vrtlište, Haljinići i Separacija. Ovo su tri pogona u kojima se godišnje proizvede 1,2 miliona tona uglja.

U rješenjima se navodi da su pogoni ekološki prihvatljivi i da tehničko-tehnološkim postupcima eksploatacije, čišćenja, klasiranja i miješanja uglja neće ugrožavati okoliš. To znači da se u Rudniku Kakanj primjenjuju i poštuju utvrđene granične zakonske vrijednosti za emisiju štetnih i otpadnih materija u zrak, vodu i tlo.

U sva tri rješenja je sadržano više od 50 različiti aktivnosti i mjera koje se svakodnevno prate i primjenjuju u interesu sprečavanja prekoračenja dozvoljenih emisija prašine, buke, otpadne vode i drugih negativnih utjecaja.

Direktor Rudnika Kakanj Mirsad Jašarspahić nije krio zadovoljstvo dobivanjem okolišnih dozvola.

"Odrađeno je niz usaglašavanja tehnoloških postupaka sa zakonskim propisima i zahtjevima stanovništva. Uvažili smo zahtjeve lokalne zajednice, zahtjeve koje je dostavila Općina Kakanj Federalnom ministarstvu za okoliš i turizam i zahtjeve Radne grupe za praćenje ekološke kvalitete življenja stanovnika Kaknja. U interesu prihvatljivog okolinskog razvoja za sve zainteresirane subjekte mi smo odradili svoj dio posla i sa zadovoljstvom konstatujem da su ove tri okolišne dozvole rezultat stručnog i timskog rada u Rudniku Kakanj.

Dobivanju okolišnih dozvla je prethodio dug i zahtjevan put usklađivanja tehničko-tehnološkog procesa na eksploataciji i preradi uglja. Utvrđivanje uvjeta za izdavanje sve tri okolišne dozvole inicirano je prije četiri godine. Desilo se to istovremeno sa početkom uvođenja integralnog sistema upravljanja kvalitetom i okolinskim upravljanjem prema standardima ISO 9001 i ISO 14001. Implementiranjem ovih standarda Rudnik Kakanj je postao prvi rudnik u Federaciji BiH sa certifikatima kvaliteta i okolinskog upravljanja. To je neminovno zahtijevalo izradu Plana aktivnosti za smanjenje emisije zagađenja za Rudnik Kakanj, koji je dvije godine realiziran u pogonima Haljinići, PK Vrtlište i Separacija, da bi kruna svega bilo izdavanje ovih okolišnih dozvola.