Traže pojašnjenja
32

Rezignirani radnici Aluminija na parkingu firme: Čekamo da nam uruče otkaze

A. P.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Radnici kompanije Aluminij okupili su se danas ispred službenog ulaza u firmu u kojoj je počeo sastanak Nadzornog odbora, a prisustvuju mu članovi Uprave i predstavnici Sindikat.

Iako je za danas prethodno najavljen protest radnika elektrolize, koji u velikoj mjeri nisu obuhvaćeni planovima menadžmenta, naš reporter s terena javlja da su među okupljenima radnici iz svih sektora kompanije.

Poručuju da im nije jasna najavljena sistematizacija radnih mjesta, na osnovu kojih će neko ostati, a neko biti proglašen tehnološkim viškom i dobiti otkaz.

"Čekamo da nam uruče otkaze", kazao je rezignirano jedan od radnika koji na parkingu Aluminija čeka rasplet situacije.

Ranije je najavljeno da će više od 500 radnika ugašene mostarske kompanije Aluminij biti proglašeno tehnološkim viškom, a ima i onih koji će zatražiti sporazumni raskid ugovora. Za sve njih osigurana su sredstva za otpremnine koja u prvoj fazi iznose oko 4,5 miliona KM.

Eventualno ponovno pokretanje proizvodnje čeka strateškog partnera jer se na druge načine ne mogu osigurati potrebna sredstva.

"Danas smo se okupili jer nas sve vrijeme obmanjuju u vezi naših prava. Čekamo sastanak, na sastanku je predstavnik Sindikata koji će nas kontaktirati da potpišemo šta se od nas traži sistematizacijom. Većina ljudi ovdje je da se to konačno riješi", rekao je Jordan Pehar, dugogodišnji uposlenik Aluminija u sektoru Elektrolize.

Na pitanje na šta on i kolege pristaju, odgovorio je da su to minimalna prava koja imaju.

"To je da nam isplate otpremninu, ko je potpisao otpremninu, da nam daju otkaze ugovora o radu da se možemo prijaviti na biro sa kojeg bismo imali zdravstveno osiguranje i osiguranje kredita pola godine", objasnio je Pehar.

Otkako je firma ugašena obećanja su bila brojna, ali od njih ništa nije bilo, a radnici poručuju da se mjesecima vrte u krug. Isto se odnosi i na obećanja o novcu koju se može isplatiti, a novca nema, istakli su radnici.

"Direktor mi je rekao da trenutno na računu nema para, ali da čekaju povrat poreza. Jedni daju informacije da će se isplatiti do petka, a drugi kažu da para nema", kazao je Pehar.