|

Repetitor na Humu iduće godine potpuno ustakljen i sa panoramskim restoranom

Repetitor na Humu iduće godine potpuno ustakljen i sa panoramskim restoranom
1.454
D. Be.
21.11.2019. u 20:09
67
komentara
1,4k

dijeljenja
Repetitor na Humu iduće godine potpuno ustakljen i sa panoramskim restoranom Relej Hum (Foto: M. O./Klix.ba)
Sve je spremno za početak oživljavanja i obnove još jednog od simbola Grada Sarajeva - zgrade repetitora na Humu, saznaje Klix.ba. Firma SRE d.o.o. ima rok od 365 dana da renovira repetitor i otvori ugostiteljski objekat.
Prema ranijim planovima, ova veleljepna građevina koja krasi panoramu glavnog grada BiH postat će i vrhunski ugostiteljski objekt.

Radio televizija Bosne i Hercegovine, uz podršku Grada Sarajeva zaključila je, nakon uspješno provedenog javnog poziva, ugovor sa najboljim ponuđačem koji će obnoviti objekt i staviti ga u funkciju. Generalni direktor BHRT Belmin Karamehmedović ističe da se radi o vrlo važnom projektu koji počinje sa realizacijom.

"Stvoreni su svi preduvjeti za obnovu repetitora na Humu. Predviđeno je da panoramski restoran bude na trećem i četvrtom spratu objekta. Ali, ono što je vrlo značajno, investitor će u cijelosti ustakliti građevinu i vratiti joj stari sjaj i izgled poznat građanima Sarajeva", rekao je Karamehmedović.

Firma SRE d.o.o. ima rok godinu dana da renovira repetitor i otvori ugostiteljski objekat. Prema procjenama, za renoviranje je potrebno oko 1,5 miliona KM. Cijena zakupa iznosi 5 KM po metru kvadratnom.

Ugovor je već zaključen što znači da će Sarajevo imati novu ugostiteljsku atrakciju krajem 2020. godine.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka ovim povodom je izrazio zadovoljstvo što će još jedan od prepoznatljivih simbola glavnog grada biti obnovljen.

"Repetitor na Humu je i simbol otpora građana i njegova obnova izaziva emocije kod svih nas. Radujem se što će mnoge Sarajlije, ali gosti iz cijelog svijeta imati priliku da uživaju, ne samo u kvalitetnoj ugostiteljskoj ponudi, nego i u nezaboravnom pogledu na grad sa Huma. Grad Sarajevo podržava BHRT u ovim aktivnostima sa namjerom da pomogne sve investicije koje obogaćuju grad i doprinose razvoju i kvalitetu života", rekao je gradonačelnik Skaka.

Poslovni prostor je dvoetažan na trećem i četvrtom spratu objekta Antenskog tornja Hum, s otvorenim pogledom na Sarajevo. Prostor je ukupne površine 482 metara kvadratnih (etažno 272,00 m2 + 210,15m2).

Kako su naveli u javnom pozivu, kupola antenskog stuba je oštećena, obloge od pleksiglasa i lift su potpuno uništeni. Devastiranjem zaštitne obloge od pleksiglasa, armirano-betonske platforme ostale su nezaštićene od vremenskih utjecaja. Platforme antenskog stuba se na ivicama obrušavaju, a instalerski radovi, završni i fasadni radovi, kao i radovi na mašinskim instalacijama nisu dovršeni.

Zakupac je dužan da izvrši sljedeće radove: kontrola stabilnost armirano-betonske konstrukcije i dovođenje u upotrebno stanje armirano-betonske platforme, fasadni radovi, postavljanje staklenih i plastičnih obloga na kupoli, dovođenje u upotrebno stanje lifta i krova objekta, izrada mašinskih i elektroinstalacija, te rješavanje vodovodne i kanalizacione mreže.
Prijavi grešku


Komentari (67)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...