Francuska
0

Rekordni gubici Peugeota u 2012. godini

FENA
Posrnuli francuski automobilski gigant PSA Peugeot Citroen zabilježio je prošle godine neto gubitak od pet milijardi eura, najgori rezultat u historiji svog poslovanja, saopćeno je u srijedu iz kompanije.

Najveći francuski proizvođač automobila u saopćenju, ipak, navodi da je izgradio osnovu za oporavak, budući da je očistio bilans stanja i proveo ozbiljan plan restrukturiranja, prenosi agencija France Presse.

Peugeot je za loše rezultate okrivio ranije najavljeni otpis 4,7 milijardi eura i krizu na evropskom tržištu automobila. Grupacija je u 2011. ostvarila profit od 588 miliona eura, a prošlogodišnji prihodi su u odnosu na one iz 2011. smanjeni za 5,2 posto na 55,4 milijarde eura.

Rezultati su niži od onih koje su predviđali analitičari, i bacaju u sjenku prethodni rekordni gubitak od 1,2 milijarde eura iz 2009.

Evropska komisija je u ponedjeljak ovlastila Francusku da Peugeotu pruži privremenu pomoć u vidu šestomjesečne garancije od 1,2 milijarde eura. Komisija je napomenula da u roku od šest mjeseci očekuje plan restrukturiranja za cijelokupnu grupaciju.