Tržište na nivou iz 1993. godine
0

Pad prodaje automobila u Evropi od 10 odsto

Klix.ba
Prodaja novih automobila u Evropi proteklog mjeseca pala je za čak 10 odsto, te ukupno iznosi 965.918 automobila.
Zbog pritiska štednje koji je pogodio Evropu prodaja novih automobila u ovoj godini pala je na nivo od prije čak 19 godina. Jedini veliki proizvođač automobila koji je uživao u porastu prodaje tokom novembra ove godine bio je Hyundai čija je prodaja porasla za 7 odsto, dok je njihova sestrinska kompanija KIA zabilježila pad prodaje od 3,6 odsto.

Od svih proizvođača automobila, Renault je pretrpio najveći međugodišnji pad prodaje gdje je prodaja Renault i Dacia modela pala za prilično drastičnih 27,4 odsto. Prodaja grupacije PSA, tačnije Peugeota i Citroëna također bilježi vrlo loše rezultate, te je pala za 16 odsto, dok je GM sa svojim markama Opel, Vauxhall i Chevrolet zabilježio smanjenje prodaje od 13 odsto. FIAT se također ne može pohvaliti dobrom prodajom jer rezultati pokazuju da je kod njih ona opala za 12,8 odsto, dok je i Ford vrlo blizu sa 10,2 odsto manjom prodajom. Prošlog mjeseca, Volkswagen je uspio isporučiti 248.690 automobila, što predstavlja 2,5-odstotni pad.

Prodaja automobila u Evropi u 11 mjeseci ove godine ukupno je smanjena za 7,2 odsto, tačnije 11,7 miliona automobila, što predstavlja najniži broj prodanih automobila još od 1993. godine.