Prijem u Vijećnici
47

Rekordan broj učesnika na Sarajevo Business Forumu, 225 projekata

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U sarajevskoj Vijećnici večeras je upriličen prijem povodom vodeće poslovno-investicijske konferencije u regionu jugoistočne Evrope "Sarajevo Business Forum", koja počinje sutra u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Na prigodnoj svečanosti prisutnim učesnicima i gostima obratili su se gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i direktor BBI Banke Amer Bukvić.

"Dobrodošlicu želim onima koji su prvi put učestvuju na SBF-u, a svim onima koji iz godine u godinu dolaze želim da im se biznisi nastave realizirati u Sarajevu, te da poboljšaju kvalitet svojih investicija", rekao je Skaka.

U naredna dva dana kroz programske panele SBF akcenat će biti stavljen na ekonomskom uvezivanju regiona i saradnji sa zemljama Evropske unije.

"Ove godine imamo rekordan broj učesnika oko 1.800, 225 projekata, 360 novinara", naglasio je Bukvić.

Večerašnji prijem bio je prilika da gradonačelnik Skaka s Bukvićem uruči Plakete Grada Sarajeva – SBF 2018. godine, koje su dobili: guverner državnog saudijskog investicijskog fonda Ibrahim Al Omar, predsjednica žena Evropske narodne partije i bivša predsjednica Odbora Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Doris Pack, ministar za ruralna područja i prostorno planiranje Sofyan A. Djalil, specijalni predstavnik predsjednika Indonezije i bivši ministar vanjskih poslova Alwi Shihab, bivši ministar vanjskih poslova Indonezije i ekspert za zemlje ASEAN-a Hassan Wirajuda, veleposlanica Kraljevine Maroko za Bosnu i Hercegovinu Nour El Houda Marrakchi, potpredsjednica Društva poslovnih žena Bahraina Shaikha Mariam Bint Hamad Al Khalifa, predstavnik Vlade Kraljevine Maroko Lahcen Daoudi, Jawad Yousuf Alhawaj iz kompanije "Yousuf A. Wahab Al Hawaj and Sons", Rahal Boulgoute iz "Marita Immobilière".

Skaka im je izrazio zahvalnost što će svojim znanjem i iskustvom doprinijeti devetom po redu Sarajevo Business Forumu.

Prvi dan posvećen je analizi na koji način šest zemalja zapadnog Balkana može prosperirati u odnosima sa EU "Western Balkans Six Regional Economic Area - Thriving with the EU".

U fokusu drugog dana je utjecaj ekonomija evropskih zemalja na region, te će biti razmatrano jačanje regionalne industrije kreiranjem jačih lanaca snabdijevanja, kako proizvoditi više gotovih proizvoda te koje su to sve prednosti na koje mogu računati zemlje u susjedstvu EU.