{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Regionalni sastanak o donošenju energetskih startegija

F
7.5.2011. u 18:14
0
0
Regionalni sastanak o donošenju energetskih startegija
0
Regionalni sastanak o donošenju energetskih startegija
Javnom tribinom "Do zdravog okoliša u Slavonskome Brodu" u tome je gradu danas završen dvodnevni regionalni sastanak pod nazivom "Analiza procesa donošenja odluka u području zaštite okoliša - energetske strategije".
Sastanak je organizirao Centar za ljudska prava u suradnji s hrvatskim uredom Zaklade "Heinrich Boell".

Predstavnici iz Makedonije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske zaključili su, uz ostalo, da u regiji ne postoji sveobuhvatna vizija održivog razvoja kao podloga za oblikovanje javnih politika u području energetike i zaštite okoliša, te kako te politike ne teže učinkovitom korištenju energije, posebno obnovljivih izvora energije.

Vlade iz regije pozvane su da u postojećoj krizi koriste "ekološku transformaciju" kao razvojnu šansu i gospodarski oporavak, te da osiguraju uvjete za transparentan proces donošenja odluka u energetskom sektoru s jasno postavljenim standardima sudjelovanja zainteresirane javnosti. Predloženo je i stvaranje poticajnih okvira za ekološki prihvatljive investicije, te pokretanje domaće proizvodnje i opreme. Sudionici se zatražili i "trajni moratorij na gradnju novih nuklearnih elektrana u regiji", javila je Hina.
Na javnoj tribini o stvaranju zdravog okoliša u Slavonskome Brodu na kojoj su, uz vrlo slab odaziv građana, sudjelovali predstavnici ekoloških udruga te novoosnovane Građanske inicijative najviše je bilo riječi o problemu onečišćenja zraka iz Rafinerije u susjednom Bosanskome Brodu.

Jasenka Nećak, ravnateljica Uprave za atmosferu i gospodarenje otpadom pri Ministarstvu zaštite okoliša rekla kako imaju informaciju da je u rafinerijskim pogonima počela rekonstrukcija pogona te da uskoro očekuju i detaljan plan modernizacije. Cjelokupan bi proces trebao biti završen do 2015. godine. Potvrdila je da će se izgraditi još jedna postaja za mjerenje kakvoće zraka u Slavonskome Brodu do kraja godine.

Izvještaj o kakvoći zraka u Slavonskome Brodu objavljen početkom godine, u kojemu su analizirani podaci jednogodišnjeg mjerenja na postojećoj mjernoj postaji, pokazalo je višekratna prekoračenja sumporovodika i lebdećih čestica pa je prema tim parametrima zrak u Brodu svrstan u treću kategoriju. Godišnje vrijednosti drugih mjerenih parametara (sumpor dioksida i ozona) bile su u granicama dozvoljenog, a početkom godine brodska mjerna postaja nadograđena je kako bi mjerila i koncentraciju benzena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: