Bez ekološke dozvole
0

Razgovori o ekološkim standardima Brodske rafinerije

FENA
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević izjavio je danas da Rafinerija nafte u Brodu danas radi bez ekološke dozvole, ali, kako tvrdi, u toku aktivnosti za dobijanje tog dokumenta.

Zirojević je ustvrdio i da Rafinerija ima plan aktivnosti na otklanjanju problema koji prouzrokuju ispuštanja štetnih gasova u zrak.

"Taj posao će biti uskoro završen i predstoji procedura izdavanja ekološke dozvole za Rafineriju u Brodu", kazao je on.

Ministar zaštite okoline, prostornog uređenja i građevinarstva Hrvatske Branko Bačić ukazao je da Rafinerija u Brodu zagađuje okolinu ispuštajući u zrak štetne gasove.

Ponovio je kako su građani koji žive u Slavonskom Brodu zabrinuti za svoje zdravlje i traže rješenje tog problema.

Iznio je i podatak da je u prošloj godini "zabilježeno osam zagađivanja zraka u tom gradu, koje je prouzrokovano radom Rafinerije u Brodu".

Nakon što je održao sastanak sa Zirojevićem, te ministricom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenkom Golić, kazao je i kako je dobio uvjeravanje da će Rafinerija u Brodu redovno obavještavati Hrvatsku o procentu zagađenosti zraka, te obećao pomoć hrvatskog resornog ministarstva u otklanjanju nedostataka.

Srebrenka Golić tvrdi da Rafinerija nafte Brod radi po standardima Republike Srpske i "ne krši ekološke standarde, a do kraja godine treba da ispuni sve zahtjeve da bi dobila ekološku dozvolu“.

"Sva mjerenja koja je republički ekološki inspektor izvršio u januaru ove godine oko Rafinerije u Brodu su pokazala da je njihova vrijednost po standardima RS. Rafinarija se nalazi na teritoriji Srpske i ona poštuje njene zakone", ustvrdila je Golić, javili su mediji u RS.

Priznala je da ti standardi nisu evropski, ali da im se RS prilagođava.