Independent
0

Recesija grize Britaniju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Obamomanija, ovih dana toliko prisutna na stranicama vodećih londonskih dnevnika, i dalje je tu, ali polako i sigurno u štampi ustupa prostor ekonomskoj krizi zbog koje je samo u utorak u Britaniji bez posla ostalo 4.000 ljudi.

The Independent prenosi u srijedu procjenu stručnjaka koji strahuju da bi val otpuštanja i zatvaranja firmi u Britaniji mogao zemlju do Božića suočiti s cifrom od preko dva miliona nezaposlenih.

Do 2010. godine taj broj bi, tvrde pojedini stručnjaci, mogao dostići tri miliona, dok bi britanska privreda kraj recesije mogla dočekati s milion i po manje radnih mjesta nego na njezinu početku.

Analitičari na koje se poziva londonski dnevnik stoga procjenjuju da bi turobne vijesti s tržišta radne snage i još sumornije prognoze o ekonomskim kretanjima mogle prisiliti vladu premijera Gordona Browna da pred zemlju izađe sa značajnim paketom mjera koje bi činila kombinacija smanjenja poreza i povećanja javne potrošnje.

Za danas (srijedu) najavljeno objavljivanje izvještaja Engleske banke o kvartalnom kretanju inflacije i privrednog rasta i prognozi onoga što predstoji samo će, upozorava Independent, potvrditi ranija predviđanja da Britaniji prijeti daleko ozbiljnija recesija nego što se prvobitno mislilo.