Započeli s inicijativom
16

Razvojna banka FBiH i Federalno ministarstvo energije: Radimo na povećanju energetske efikasnosti privrednika

Razvojna banke FBIH i Federalno ministarstvo energije
Razvojna banke FBIH i Federalno ministarstvo energije
U prostorijama Razvojne banke Federacije BIH održan je sastanak radnih timova Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije i Razvojne banke FBIH sa ciljem kreiranja zajedničke inicijative koja će omogućiti efikasnu podršku privrednim subjektima za projekte povećanja energetske efikasnosti.

Ovu inicijativu predvodili su Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, te v.d. predsjednika Uprave Razvojne banke FBIH Borislav Trlin.

Na putu ka EU, država i privrednici suočavaju se s brojnim obavezama, uključujući one proizašle iz Zelene agende. Ako ne prilagode svoje poslovanje, privrednicima prijete veći nameti koji će ih učiniti nekonkurentnima na evropskom tržištu. Do 2026. godine, bit će neophodno da dio električne energije proizvode iz vlastitih izvora, što je svakako skup proces. Ove dvije institucije posvećene su pronalaženju finansijskih programa podrške kako bi olakšale ovaj prelazak.

"Pružanje podrške privrednicima u povećanju energetske efikasnosti jedan je od ključnih prioriteta Razvojne banke FBIH, što je jasno definisano u našem Strateškom dokumentu, usklađenom sa Strategijom razvoja Federacije BIH za period 2021-2027 i Planom rada Federacije BIH. Posebno nas raduje entuzijazam Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u pronalaženju najboljih rješenja za privrednike zajedno s našim stručnjacima. Ključ za ostvarenje zajedničkih ciljeva i napora leži u snažnoj sinergiji i povezivanju sa Vladom Federacije BIH i njenim ministarstvima, a saradnja s ovim ministarstvom je izvrstan primjer te sinergije", Borislav Trlin istakao je važnost ove inicijative.

Ministar Vedran Lakić osvrnuo se na značaj povećanja energetske efikasnosti i podrške realnom sektoru.

"Povećanje energetske efikasnosti, posebno u segmentu potrošnje energije, ima najveći uticaj na dekarbonizaciju energetskog sektora, smanjenje troškova energije te povećanje produktivnosti i konkurentnosti privrednih subjekata. Današnji sastanak radnih grupa pokazuje zajedničku posvećenost Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Razvojne banke FBIH javnom sektoru i odlučnost u razvijanju specijalizovanih programa finansiranja. Saradnja s Razvojnom bankom FBIH je na visokom nivou i raduje nas činjenica da su i banka i njeni uposlenici maksimalno posvećeni podršci privrednicima", kazao je Lakić.

Ova zajednička inicijativa pružit će povoljne uvjete kreditiranja u Razvojnoj banci FBIH za projekte privrednika iz oblasti metalne industrije, namjenske, drvne itd, uključujući povoljne fiksne kamatne stope, duže rokove otplate, grace period kao i grant sredstva ovog ministarstva.

Očekuje se da će rezultat rada ovih grupa već od početka naredne godine omogućiti privrednicima nabavku efikasnije opreme poput solarnih panela i toplotnih pumpi, što će im omogućiti proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju, a time uzročno i povećati njihovu konkurentnost kroz smanjenje finalne cijene proizvoda.