Korisni projekti
125

Razvoj turizma kroz obrazovanje: Stručne obuke poboljšavaju kvalitet turističke ponude u BiH

Razvoj turizma kroz obrazovanje
Razvoj turizma kroz obrazovanje
Za ambicioznu Sandru Pačić (48) iz Bihaća koja radi kao menadžerica na benzinskoj pumpi i vodi porodični restoran, život je ove godine dinamičniji nego inače. Uz brojne poslovne obaveze, u toku 2023. godine odlučila je da usavrši engleski jezik i stekne nova znanja o higijenskim standardima u ugostiteljstvu.

Pačić je usvojila i nove vještine pristupa gošćama, što ju je dodatno motivisalo da radi na unapređenju kvaliteta svog rada.

"Stečene vještine i znanja u budućnosti će svakako doprinijeti boljoj organizaciji posla, koja će dovesti do boljeg odnosa prema gostima", kaže ona.

Sandra je jedna od ukupno 136 osoba iz Unsko-sanskog kantona koje su u toku ove godine pohađale stručne obuke iz oblasti turizma i ugostiteljstva u organizaciji bihaćke podružnice Centra za edukaciju i istraživanje Nahla. Kursevi engleskog jezika za turističke radnike i radnice, te kursevi održavanja higijenskih standarda u ugostiteljskim objektima i razvijanja ugostiteljskih vještina su dio projekta pod nazivom "Izgradimo kulturu izvrsnosti u ugostiteljstvu - obuke za inovativno turističko iskustvo u Unsko-sanskom kantonu", koji je implementiran uz podršku Vlade SAD-a putem USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini.

Razvoj turizma kroz obrazovanje
Razvoj turizma kroz obrazovanje

S namjerom da Bosnu i Hercegovinu pretvori u konkurentnu svjetsku turističku destinaciju, USAID Turizam brojnim aktivnostima stimuliše unapređenje ekonomskog okruženja, kao i poboljšanje kvalitete i raznovrsnosti turističkih proizvoda i iskustava. To, između ostalog, podrazumijeva i profesionalizaciju radne snage u turističkom sektoru.

Pružanjem savremenih praktičnih vještina osobama koje rade ili žele raditi u turističkom i ugostiteljskom sektoru, projekat je doprinio kako podizanju kvaliteta turističkih usluga, tako i zapošljivosti novih radnika i radnica u turističkom sektoru u Bosni i Hercegovini. Jedna od obuka, na primjer, učesnicima i učesnicama je omogućila da nauče tzv. Ritz-Carlton metode rada s klijentima, koje je ovaj svjetski poznati lanac hotela kako bi postavio visoke standarde u pružanju usluga.

"Sam projekat mi je dao vjetar u leđa i motivaciju da se i dalje nastavim baviti turizmom i da svoj biznis usavršavam konstantno", dodaje Sandra.

Programi stručnog osposobljavanja širom Bosne i Hercegovine

Uz Centar Nahla, USAID Turizam podržao je Ustanovu za obrazovanje odraslih "Nova zanimanja" iz Sarajeva i projekat Kuhinjica - Škola kuvanja agencije MJB iz Banje Luke da realizuju slično koncipirane programe obuke za stručno osposobljavanje i razvoj radne snage usmjerene na kuharsko, konobarsko i recepcionersko zanimanje. U programima obuke učestvovalo je više od 440 osoba iz cijele Bosne i Hercegovine.

Razvoj turizma kroz obrazovanje
Razvoj turizma kroz obrazovanje

"Naši kursevi su pomogli učesnicima i učesnicama da steknu znanja i vještine koje će im omogućiti da postanu prepoznatljivi u dinamičnom okruženju turističke industrije", kaže Emina Šahinović, koordinatorica projekta u Centru Nahla.

S ovakvom ocjenom se slažu Niels i Esther van Slooten, bračni par iz Holandije koji posljednjih pet godina živi u Bosni i Hercegovini. Kao turistički radnici koji ljepote Bosne i Hercegovine - kojima su i sami očarani - otkrivaju turistima i turisticama iz cijelog svijeta, Niels i Esther su takođe učestvovali u ovogodišnjim Nahlinim kursevima.

"Vrlo je važno razumijeti goste koji dolaze, da budu zadovoljni uslugama i ponudom. U tome nam je znatno pomogla ova obuka koju je podržao USAID putem projekta USAID Turizam", kažu van Sloothen.

Pored ovih programa, USAID Turizam također je pokrenuo i Turizam Academy, online platformu za razvoj ljudskog kapitala koja nudi veliki broj besplatnih kurseva za unaprijeđenje znanja i vještina potrebnih za uspješnu karijeru u turizmu.

Turizam: okosnica razvoja Bosne i Hercegovine

Turizam je rastuća grana privrede u Bosni i Hercegovini i jedna od okosnica njenog ekonomskog razvoja. U 2019. godini, prije početka pandemije Covid-19, broj turističkih posjeta Bosni i Hercegovini povećan je za 13,7 posto, a prihodi od turizma povećani su za šest posto.

Iako je pandemija usporila taj rast, u periodu između 2021. i 2027. godine u Bosni i Hercegovini bi se moglo otvoriti novih 18.500 radnih mjesta u turističkoj industriji, dok bi deficit kvalificiranog kadra u istom periodu mogao dosegnuti broj od 8.100 radnika i radnica, prema USAID-ovim procjenama potreba ljudskog kapitala u turističkom sektoru u Bosni i Hercegovini.

Međutim, postojećom radnom kadru trebaju savremene vještine i znanja o kvalitetnom pružanju turističkih usluga, prema USAID-ovim procjenama.

"Premoštavanje jaza između ljudskog kapitala i neophodnih vještina će vjerovatno ostati najhitnije pitanje s kojim će se turistička industrija suočavati. Uprkos široko rasprostranjenom razumijevanju važnosti obrazovanja i osposobljavanja za kontinuirani razvoj turističke industrije, ulaganja u ovu oblast su relativno mala", navodi se u istom izvještaju USAID-a.

Razvoj turizma kroz obrazovanje
Razvoj turizma kroz obrazovanje

Upravo zahvaljujući aktivnostima programa USAID Turizam, stručno osposobljavanje osoblja u turističko-ugostiteljskom sektoru u Bosni i Hercegovini je sve više prepoznato kao kontinuirana potreba. Tako je, na primjer, Centar za kulturu i turizam u Cazinu, partner na projektu Centra Nahla, obuhvatio i vlastite uposlenike i uposlenice programima obuke želeći unaprijediti vlastite kapacitete i kompetencije svog osoblja. Osim ove ustanove, još 14 poslodavaca s područja Unsko-sanskog kantona uključilo je svoje radnike i radnice u kurseve Centra Nahla.

Kao jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Bosni i Hercegovini, Unsko-sanski kanton bilježi sve više turističkih posjeta, a da li će taj broj i dalje rasti ovisi upravo o kvalitetu radne snage, smatraju u Centru Nahla.

"O tome da li ćemo uspjeti zadržati ili poboljšati trenutnu poziciju ovisi o tome u kojoj smo mjeri spremni turistima pružiti nezaboravno iskustvo radi kojeg će nam se ponovo vratiti i radi kojeg će nam doći gosti koji ranije nisu posjetili naš kanton", ističu iz centra te zaključuju kako, kroz stručno osposobljavanje i obuke kao što su ove, taj cilj postaje sve dostižniji.