Centralna banka BiH
0

Rastu direktna strana ulaganja, najviše iz Rusije, Austrije i Srbije

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), priliv direktnih stranih ulaganja u 2011. godini je iznosio 566,9 miliona KM, odnosno 2,2 posto BDP-a, što je više nego u 2010. godini, kad je registriran priliv od 430,9 miliona KM.

Ohrabruje postepeno povećanje priliva u posljednje dvije godine, ali je on još uvijek znatno niži nego u razdoblju prije početka globalne krize, te je vidljivo da efekti recesije na direktna strana ulaganja još nisu anulirani, kao i da BiH nije bila u stanju privući ulaganja na nivou na kojem su bila prije recesije.

U strukturi direktnih stranih ulaganja, na vlasnički kapital se odnosi 389,3 miliona KM, na ostali kapital 185,1 milion KM, dok je iznos zadržanih zarada bio negativan (-8 miliona KM).

U pogledu geografskih rasporeda priliva ulaganja zabilježena je znatna promjena u odnosu na prethodnu godinu, jer je najviše ulaganja bilo iz Rusije (142,6 miliona KM), Austrije (106,2 miliona KM) i Srbije (98,3 miliona KM). Istovremeno je kod nekih zemalja, koje su bile veliki ulagači u ranijim godinama, u 2011. zabilježeno smanjenje ulaganja.

Glavnina ulaganja je realizirana u djelatnostima vezanim za finansijsko posredovanje, u ukupnom iznosu od 162 miliona KM, zatim u oblasti trgovine (na veliko i posredovanje u trgovini) u iznosu od 96,4 miliona KM, te kod preduzeća koja su registrirana za poslovanje nekretninama u iznosu od 74,3 miliona KM. Ulaganja u oblasti finansijskog posredovanja se najvećim dijelom odnose na bankarski sektor, u kojem je u 2011. ponovo zabilježena visoka dobit, a koja se posredno reflektira na nivo zadržanih zarada.

Ukupno stanje direktnih ulaganja na kraju 2011. iznosilo je 10,6 milijardi KM, a najveći iznos se i dalje odnosi na Austriju (2,34 milijarde KM) i Srbiju (1,83 milijarde KM).

U skladu sa statističkim principima izvršene su revizije iznosa za tokove i stanja direktnih stranih ulaganja i za prethodne godine, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Centralne banke BiH.