biznis
0

Rast cijena nafte pozitivno utječe na globalno zagrijavanje

Sarajevo-x.com
Mnogo je razloga zašto se cijena nafte po barelu pribiližava cijeni od 100 dolara. Kina i Indija postaju sve veći potrošači koji potražnju za naftom dovode na visok nivo, dok bi odnos između SAD-a i Irana također mogao rezultirati rastom cijena nafte. Pad kursa dolara čini naftu za SAD, koje su među najvećim zagađivačima naše planete, još skupljim.

Mnogi su potencijalni efekti rasta cijena nafte. Prvenstveno rast cijena šteti ekonomiji. Ljudi su prisiljeni trošiti više novca na prevoz i grijanje, što im ostavlja manje novca za potrošiti na druge stvari. Manje je vjerovatno da će putovati na odmor na udaljena mjesta ili kupovati robu koja je poskupila zbog visokih cijena goriva.Mnogo je negativnih efekata koji dolaze kao posljedica cijene barela nafte od 96 dolara.

Međutim, moguće je da će upravo to dovesti do izmjene dosadašnje politike korištenja energije, i to brže i efikasnije nego zakoni koji se donose za očuvanje okoliša.

Efekti su vidljivi odmah – povećavaju se investicije za solarnu i energiju vjetra. U stambene prostore sve se više ugrađuje "zelena" tehnologija. Proizvođači automobila se utrkuju u proizvodnji efikasnijih automobila koji troše manje goriva. Razvijaju se koncepti automobila koji više ne idu na benzin, već struju i hidrogen.

Do koje granice će visoke cijene nafte dovesti razvoj “zelene” tehnologije, tek nam predstoji da vidimo. U svakom slučaju, to je prilika koja se treba iskoristiti.