biznis
0

Raskinut ugovor za tunel Vijenac sa firmom SCT

Sarajevo-x.com
Javno preduzeće Autoceste Federacije raskinule su ugovor o gradnji tunela Vijenac na autocesti Koridora 5 C sa slovenskom firmom SCT, vrijedan 55,4 miliona eura.

Direktor Autocesta Federacije Erdal Trhulj kazao je da su od samog početka pratili provođenje ugovorenih obaveza, te da su ugovor imali pravo raskinuti iz pet razloga, prenosi FTV.

Najvažniji razlog je taj da je SCT nesolventna firma. Osim toga, SCT je neovlašteno pokušao uvesti podizvođača, tj. kćerku firmu SCT BH. U decembru prošle godine Autoceste Federacije dale su SCT-u posljednju šansu i 40-dnevni rok da otklone nedostatke. Rok je istekao jučer.

Dat je nalog SCT-u da odmah napusti gradilište i inžinjeru nadzora učini dostupnim sva sredstva na gradilištu i svu dokumentaciju. Samo dva sata nakon raskida, pripadnici zaštitarske agencije osigurali su gradilište. Radove će nastaviti novi izvođač koji može biti izabran na tri načina.

"Ugovor bi se mogao dodijeliti drugom ponuđaču za istu cijenu i pod istim uslovima, ali to je manje vjerovatno. Druga mogućnost da se ugovor dodijeli drugom s liste sa tendera pošto nije prošlo mnogo vremena. I treća mogućnost je novi tender", pojasnio je Trhulj.

Ukoliko bude raspisan novi tender, on bi se prema usmenom tumačenju predstavnika EBRD-a mogao provesti po ubrzanoj proceduri koja bi trajala šest do osam sedmica.

U narednim danima bit će izvršen obračun troškova, a SCT će morati vratiti avans i platiti troškove koje je uzrokovao, inače će Autoceste Federacije tražiti aktiviranje bankarskih garancija u iznosu od gotovo 11 miliona eura, objavila je Radio-televitija Federacije Bosne i Hercegovine