Dogovor sa Šarovićem
4

Rasim Ljajić tvrdi: Srbija i BiH neće učestvovati na sastancima CEFTA-e u Prištini

Klix.ba
Srbija i Bosna i Hercegovina neće učestvovati na sastancima radnih tijela CEFTA u Prištini 20. i 21. novembra, izjavio je potpredsednik vlade Srbije Rasim Ljajić.

Dvije zemlje, kako je naveo Ljajić, neće prisustvovati ni ministarskom sastanku u okviru CEFTA nedjelje, koji će također biti održan u Prištini 3. decembra, prenosi B92.

Prema Ljajićevim riječima to je zajednički zaključak njegovog današnjeg telefonskog razgovora sa ministrom vansjke trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem.

"Besmisleno je da zabijamo glavu u pijesak i ponašamo se kao da se ništa ne događa i da je situacija normalna, a svima nam je jasno da je nakon uvođenja takse od 10 posto za robu iz Srbije i BiH koja dolazi na Kosovo, ovo najveća kriza od početka funkcionisanja CEFTA sporazuma", kazao je Ljajić.

"Zamislite da u takvoj situaciji i Šarović i ja pričamo o olakšavanju trgovine i uklanjanju barijera, a mi trenutno imamo uvedene ne barijere, nego barikade od privremenih institucija u Prištini. I pri tome se još pojedini kosovski ministri hvale time što je smanjen obim trgovine sa Srbijom", dodao je on.

Potpredsjednik Vlade ističe da je zajednički cilj Srbije i BiH da se pomenute mjere uvedene od privremenih institucija u Prištini ukinu i da se onda "započnu razgovori ne samo ukidanju vancarinskih barijera, već o suštinskom stvaranju zajedničkog ekonomskog prostora u ovom dijelu Evrope.

Ljajić i Šarović će početkom sljedeće sedmice na sastanku u Sarajevu utvrditi čitav niz zajedničkih aktivnosti koje će dve države preduzeti u cilju ukidanja sporne takse uvedene od strane institucija u Prištini.