Smirivanje situacije
11

Ramljak pozvao Konzumove dobavljače da budu strpljivi i nastave saradnju

Klix.ba
Ante Ramljak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ante Ramljak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Povjerenik hrvatske vlade za Agrokor Ante Ramljak pozvao je dobavljače Konzuma u BiH da budu strpljivi i nastave dosadašnju saradnju.

Nakon razgovora sa predstavnicima više od stotinu firmi koje svojim proizvodima opskrbljuju prodavnice Konzuma u BiH kazao je da im je predstavio potpune informacije o stanju finansija i dodao da Konzum svoje dugove izmiruje u skladu s mogućnostima, a da priljev sredstava dnevno iznosi oko dva miliona KM.

Tema sastanka bilo je unapređenje saradnje Konzuma i dobavljača na obostrano dugoročno održivim osnovama.

Konzum trenutno dobavljačima duguje 112 miliona KM, a ukupno dugovanje ove Agrokorove firme kćerke je oko 202 miliona KM.

"Ne dajemo lažne nade, ali činimo sve da se stanje smiri", poručio je Ramljak. "Sa svim će se dobavljačima Konzuma BiH u sljedećim danima obaviti i pojedinačni razgovori o međusobnim odnosima. Nakon današnjeg sastanka vjerujem da će biti postignuti dogovori o daljoj saradnji koji su i u obostranom najboljem interesu, ali i u najboljem interesu svih zaposlenika i drugih partnera Konzuma BiH. Očekujem također da ovaj proces rezultira pozitivnim doprinosom ukupnom ekonomiji BiH".

Saša Trivić iz banjalučkog Krajinaklasa u ime dobavljača je saopćio da su svi svjesni stanja u Konzumu i da su razgovorom pokušali uspostaviti razumijevanje. Dobavljači su u većini slučajeva spremni nastaviti saradnju u skladu sa svojim mogućnostima.

Ipak, otkrio je da veliki dobavljači insistitiraju na posebnim uslovima i da su nezadovoljni.

Firme koje posluju u sastavu Agrokora zapošljavaju više od pet hiljada ljudi. Među njima su one poput Sarajevskog kiseljaka i čitlučkog Leda koje su nastavile dobro poslovati, ali problem su one firme poput Velpra.