Novi plan
53

Ramljak nakon sastanka u Sarajevu: Moguće je da će Mercator preuzeti Konzum u BiH

Piše: E. S. H.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Moguće je da će Mercator preuzeti Konzum i Velpro u BiH, saopćeno je danas nakon sastanka u Sarajevu o stanju u koncernu Agrokor, kojem su prisustvovali vanredni povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

"Većina proizvodnih kompanija u BiH posluje veoma stabilno. Dvije kompanije posluju s relativno dobrim, ali ne zadovoljavajućim kompanijama, to su Konzum i Velpro. Taj problem ćemo riješiti tako što ćemo vratiti brend Mercator. Mercator će preuzeti i sve dobavljače na sebe, preuzet će sve zaposlenike i na taj način ćemo napraviti restrukturiranje svih obaveza za dobavljače i dati sigurnost radnicima za njihova radna mjesta", kazao je Ramljak.

Dodao je da se Mercator vraća u maloprodajne lance u BiH jer je nakon svih analiza uočeno da je Mercator prepoznatljiviji, da je imao više uspjeha i da daje sigurnost da će i u BiH nastaviti dobro poslovanje.

Ramljak je naglasio da je ovo plan koji još uvijek nije usvojen.

"To je plan koji sam ja detaljnije iznio pred Vijećem ministara BiH, oni su ga pozdravili. Moram naglasiti da je ovo plan, mi još nismo donijeli definitivne odluke, na njima se još radi. Mercator ima svoj kreditni odbor koji mora prezentirati pred svojim kreditorima, a i Agrokor plan o uvođenju brenda Mercator mora prezentirati svom vjerovničkom vijeću. Ovo nije definitivna odluka ali idemo u tom pravcu", zaključio je Ramljak.

Mirko Šarović je kazao da je zajednički interes da uspiju restrukturiranje Agrokora i podrška kompanijama u BiH kako bi podržali postojeća radna mjesta, pomogli dobavljačima kojih je viš od 1.300 i kako bi održavanjem ovog sistema pomogli i ekonomiji BiH.

Šarović je kazao i da podržava plan te da je ovo važan trenutak jer je prethodnih nekoliko mjeseci bilo izuzetno važno za Agrokor i kompanije kćerke u BiH.