Uskoro sastanak
1.7k

Mercator na pragu povratka u BiH, žele preuzeti velike Konzumove centre

Piše: Semir Hambo
Zbog novonastale situacije u kojoj se našla hrvatska kompanija Agrokor, koja zajedno sa firmama-kćerkama ima višemilionske dugove prema dobavljačima, pojavila se informacija da bi se slovenački Mercator mogao vratiti na tržište u BiH, preuzimanjem velikih Konzumovih centara.

Naime, kako je za Klix.ba potvrđeno iz izvora bliskih privremenoj upravi u Agrokoru i u upravi Mercatora početkom sljedeće sedmice, a moguće već i sutra trebao bi se održati sastanak predstavnika Mercatora s privremenim upravnikom Agrokora Antom Ramljakom.

Slovenci su već iskazali interes za povratak na tržište BiH, a ukoliko dogovor bude postignut preuzeli bi velike tržne centre Konzuma u Sarajevu i Banjoj Luci.

Prva ideja o povratku Mercatora javila se u Srbiji, jer je u toj zemlji sve ovo vrijeme nakon što je bivši upravnik Agrokora Ivica Todorić kupio Mercator zadržano ime Mercator iz tržišnih razloga i prilagođavanja kupcima.

"Vlada u Sloveniji je promptno reagirala nakon sloma Agrokora i oni su kroz neke svoje zakone uspjeli postići to da Mercatorov novac, odnosno novac dobavljača više ne izlazi iz Slovenije. Sve to je navelo ključne ljude u Mercatoru da počnu razmišljati o povratku na bh. tržište, barem na neke ključne pozicije, poput Sarajeva i Banje Luke", ističe naš izvor.

Dobavljači, kojima Agrokor ili npr. Konzum duguje novac očekuju određene garancije da će dobiti svoj novac. Ipak, dobavljači očekuju da pored naplate svojih potraživanja nastave prodavati svoje proizvode, jer im je u cilju da nastave poslovati.

"Bh. Konzum je zdrava firma, oni nemaju duga prema državi, i jedini dug koji imaju jeste onaj prema dobavljačima. Istina Konzum u BiH nema neku veliku imovinu, osim dva objekta i to jedan u Prijedoru i jedan u Gračanici. Prvobitna ideja s kojom će se izaći u javnost je da Mercator pod svojim imenom preuzme najveće Konzumove centre u BiH. Vlada Slovenije mora odlučiti da to kupi, ali potreban je početni korak da se održi poslovanje, radna mjesta i očuva tržište. Vlada Hrvatske apsolutno ne može utjecati na to hoće li se Konzum održati u BiH ili u Srbiji", naglašava naš izvor.

Hipotetički gledajući Mercator je jedini ozbiljno zainteresiran da preuzme određene objekte od Konzuma u BiH, jer najveći domaći trgovački lanac Bingo to ne bi mogao prije svega zbog konkurencijskog vijeća.

Neslužbeno prinudna uprava u Agrokoru trenutno nema ništa protiv da Mercator preuzme određene Konzumove centre u BiH, a cilj je da se dobavljači zadrže kao partneri uz očekivanje da će pristati na određeni dogovor da im se dugovanja isplaćuju na rate, a da oni u međuvremenu nastave dostavljati svoju robu. Na taj način sačuvala bi se i radna mjesta.