Vladin povjerenik
3

Ramljak: Konzum ćemo spasiti, a koncern Agrokor razbiti na dijelove

Klix.ba
Ante Ramljak
Ante Ramljak
Posebni povjerenik Vlade Republike Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak iznio je detalje o svom planu, ističući da će Konzum spasiti, a koncern Agrokor razbiti na dijelove.

Na pitanje jutarnjeg.hr kakav je doseg zakona u drugim državama - Sloveniji, BiH i Srbiji, Ramljak je odgovorio da se zakon primjenjuje samo na područje Hrvatske, a u drugim zemljama u kojima Agrokor posluje poštuju se jurisdikcije tih zemalja.

"U Sloveniji i Srbiji kompanije Agrokora posluju dobro, a najsloženija nam je situacija u BiH i na tome ovih dana najviše radimo. Tamo imamo 5.100 zaposlenih i planiramo napraviti neke korake s Mercatorom i Konzumom kojim bismo riješili finansijsku situaciju u kojoj se Konzum nalazi. Za njih je, međutim, dobro da je ova kriza koja se dogodila ostala lokalizirana u Hrvatskoj. To govorim posljednja dva mjeseca svim vladama u regiji, jer prijetila je opasnost da se iz Hrvatske kriza prelije u njihove ekonomije. Mislim da je to velika zasluga Vlade Republike Hrvatske koja je brzom reakcijom i donošenjem zakona to spriječila", rekao je Ramljak.

On je istakao da se cijela regija mogla naći u vrlo neugodnoj situaciji.

"Kada imate više od pet hiljada zaposlenih u BiH u tri-četiri kompanije koje su najbolje u toj državi, onda je to problem za njihovu ekonomiju. Mercator, Frikom i Dijamant sigurno su među deset najboljih kompanija u Srbiji i njihov pad bio bi ozbiljan problem za tamošnju ekonomiju, a Mercator u Sloveniji da i ne spominjem. Mislim da je to velika zasluga hrvatske Vlade koja je spriječila urušavanje i tih kompanija", kazao je Ramljak.

Na pitanje koliko će Agrokorovih kompanija u konačnici preživjeti krizu, Ramljak je odgovorio da je riječ o 99 posto kompanija, ali ne više u sastavu koncerna, koji nema smisla održati.

"Bilo je i nekih ponuda za dokapitalizaciju cijelog koncerna, ali u tom slučaju ponovio bi se model koji je doveo državu u sistemski rizik i zbog kojeg je bilo prijeko potrebno donijeti poseban zakon. Smatram da se više ne smije dozvoliti da jedna kompanija naraste do veličine koja može ugroziti ekonomiju cijele države. Da je ova kompanija rasla na inozemnim tržištima, to ne bi bio problem za ekonomiju cijele zemlje i rješavanje poteškoća bilo bi na vlasniku. No, Agrokor je s više od 70 posto poslovanja koncentriran u hrvatskoj ekonomiji. Pritom nisu sistemski rizik same Agrokorove kompanije, nego široki krug o Agrokoru ovisnih dobavljača kojima je koncern bio gotovo jedini ili jedini izvor prihoda. Oni su dovedeni pred zid. Naš je zadatak smanjiti sistemski rizik, a za to će biti nužno rasformirati grupu", kazao je Ramljak.