biznis
0

Rafinerija u Brodu pred nelikvidnošću, plaća Rusima milione KM "penala" i kamata

FENA
Ruska kompanija “Njeftegazinkor”, naplatila je prošle godine od Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu, u kojoj je većinski vlasnik, 11 miliona maraka kazne, navodi se u revizorskom izvještaju o poslovanju tog preduzeća u 2010. objavljenom na Banjalučkoj berzi.

“Penali” su naplaćeni zbog nepoštivanja ugovora o isporuci nafte koji su sklopili ruska “Optima grupa” i uprava rafinerije koju je također postavio “Njeftegazinkor”.

Za zadnje dvije godine Rusi su od brodske rafineriji naplatili čak 40 miliona maraka penala.

Iako se na prvi pogled čini da kaznu naplaćuju sami sebi, to nije tako jer su u „Optimi” Rusi jedini vlasnici, dok u Rafineriji Bosanski Brod od koje naplaćaju 20 posto kapitala imaju mali akcionari.

O tome je prvi zamjenik direktora "Optima grupe" Slavko Šćepanović rekao je za “Poslovni kurs” banjalučke Alternativane televizije da se međusobni ugovori “moraju poštivati”.

“Optima i Rafinerija su dva odvojena pravna lica, i to moramo tako raditi prema propisima u RS-u. Rafinerija nije ispunila svoje obaveze iz ugovora, a mogla je”, kaže Šćepanović.

Na pitanje da li su zbog nepoštivanja ugovora kaznili ili smijenili upravu i menadžment Rafinerije Brod koje su oni postavili, Šćepanović je odgovorio da “to nije samo do uprave, ima tu raznih faktora”.

Uz 11 miliona maraka “penala”, Rafinerija je prošle godine ruskim vlasnicima, i na ime kamata za kredite, isplatila 24,6 miliona maraka.

Ruski vlasnik je su bodsku rafineriju opteretio sa 289 miliona maraka kredita od čega je samo kamata veća od 65 miliona maraka.

"Preduzeće ima značajne transakcije s povezanim pravnim licima. Iako rukovodstvo preduzeća smatra da ima adekvatnu dokumentaciju u vezi s transfernim cijenama, postoji neizvjesnost da se tumačenja poreznih ograna razlikuju od stava rukovodstva”, navodi se u revizorskom izvještaju o poslovanju Rafinerija koji je sačinila revizoska kuća "Deloitte".

Rafinerija je 2010. godinu ponovo završila u gubitku od 66,7 miliona maraka.

Obaveze ovog preduzeća su za čak 170 miliona maraka veće od njegove obrtne imovine zbog čega revizor ističe da može biti suočena s nelikivdnošću, te da je u potpunosti zavisna od novca matičnog preduzeća.

Osnovna djelatnost Rafinerije više nije proizvodnja i prodaja naftnih derivata, već uslužna prerada za rusku „Optima grupu”.

Tako je Rafinerija prošle godine imala dobit od 39 miliona, a "Optima grupa" 25 puta više, odnosno blizu milijardu maraka.