Željana Vučić
0

Radovi na obnovi Gimnazije Mostar teku predviđenom dinamikom

FENA
Voditeljica tima za provedbu projekta obnove Gimnazije "Mostar" Željana Vučić kazala je tijekom konferencije za novinare u Mostaru da se svi radovi na obnovi te gimnazije odvijaju predviđenom dinamikom te kako se njihov završetak očekuje do kraja nove godine.

Vučić je pojasnila kako tijek i dinamika radova ne ovise od Projektne implementacijske jedinice koja je u nadležnosti Grada Mostara već o svim ostalim akterima u spomenutom projektu kao što je Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, Federalno ministarstvo financija, Razvojna banka Vijeća Europe, koja je i osigurala kredit za realizaciju projekta obnove, kao i od Federalnog Zavoda za zaštitu spomenika jer se objekt Gimnazije nalazi na popisu povijesnih spomenika.

Vučić je istaknula kako su prema Projektu obnove na osnovi kojeg je i dobiven kredit Razvojne banke svi planirani radovi ugovoreni i u tijeku je njihova realizacija. Međutim, tijekom realizacije došlo je do znatne uštede novca pa je od Razvojne banke zatraženo odobrenje realizacije dodatnih radova.

Dodatni radovi bi uključivali rekonstrukciju krova, popravak prozora, uvođenje rasvjete objekta, hortikulturno uređenje dvorišta i osiguranje objekta.

"Krajem rujna u Mostar dolazi predstavnik Razvojne banke kojem ću prezentirati dodatne vrste radova koji bi se mogli izvesti jer je došlo do uštede novca i nakon toga očekujem odobrenje za njihovo izvođenje", kazala je Vučić.

Po njenim riječima, ukupna vrijednost projekta, a koji uz ostalo obuhvaća i preuređenje drugog kata, što je završeno prošle godine, proširenje knjižnice, uređenje partera sa sportskim objektima koji su u tijeku, poslove nadzora ugovorenih radova, preuređenje pročelja, unutarnjeg ličenja objekta uz nabavku namještaja i učila iznosi oko 1 500 000 KM.

Vučić je dodala kako su se poteškoće u radu javljale na obnovi pročelja ne zbog tehničke nepripremljenosti projekta već zbog toga što se započelo s obnovom pročelja objekta, a nije bio obnovljen krov koji je prokišnjavao.

Također, dodala je kako su se problemi javljali i zbog velikih vrućina jer se neki radovi tada nisu mogli izvoditi.