Čeka se ŽF BiH
64

Radovi na IX transverzali gotovo nepostojeći, ponovo probijen rok za izgradnju

I. P.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Radovi na IX transverzali su gotovo nepostojeći, a rokovi za izgradnju su probijeni već drugi put. Iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo kažu da se čeka odobrenje Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine s obzirom na to da se vijadukt transverzale gradi preko pruge.
Kako se navodi iz ministarstva, probleme koji su uzrokovali svojevrsno usporavanje dinamike izvođenja radova na ugovoru za izgradnju objekta nadvožnjaka nisu uzrokovali izvođači radova.

"Problemi su izmještanje zatečenih instalacija na terenu, izgradnja platoa za izradu AB nosača i sklapanje sporazuma s JP Željeznice Federacije BiH o ulasku u neophodni pojas željezničke pruge. Trenutno se čeka saglasnost JP Željeznice FBiH na metodologiju nanošenja nosača na posljednjem rasponu objekta preko željezničke pruge od koje direktno zavisi i sklapanje sporazuma s ovim preduzećem kojim se regulišu prava i obaveze svih učesnika u građenju", kažu iz Ministarstva saobraćaja KS.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

Iz ministarstva objašnjavaju da, s obzirom na to da se radi o tehnološki vrlo zahtjevnoj operaciji nanošenja nosača preko vodova visokog napona željezničke kontaktne mreže, ništa se ne želi prepustiti slučaju niti dovesti u opasnost bilo koga na prometnoj lokaciji željezničke stanice "Alipašin Most" pa stoga duže traje i priprema za izvođenje ove operacije, a samim tim i izdavanje tražene saglasnosti.

Podsjetimo da je ranije najavljeni rok za završetak ovog dijela projekta IX transverzale, trasa i vijadukt, bio maj 2019. Ipak, i početkom ove godine nailazilo se na probleme na terenu pa je rok tada procijenjen za kraj juna ili početak jula 2019. Ni to se nije desilo, a iz ministarstva sada kažu da bi sve, nadaju se, moglo biti završeno do 31. decembra 2019.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

"U slučaju da se predmetna saglasnost JP Željeznice FBiH ishoduje u skorije vrijeme, a za što smo dobili uvjeravanja, izvođač radova je spreman da radove na objektu završi do kraja godine", potvrđeno je iz ministarstva.

Prema informacijama koje je Klix.ba imao u martu, ukupna vrijednost ugovorenih radova ovog dijela projekta iznosi 9.742.831 KM. Ipak, danas, ukupna do sada ugovorena vrijednost iznosi oko 10,5 miliona KM.

Naravno, nakon toga predstoji ugovaranje rondoa na spoju IX transverzale s ulicom Safeta Zajke nakon dobijanja odobrenja za građenje nadležnog organa, što je planirano u narednoj godini.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

Podsjećamo, za radove na izgradnji IX transverzale je na osnovu okvirnog sporazuma sklopljeno 6 ugovora koji se pojedinačno odnose na izgradnju objekta nadvožnjaka, izmještanje separatnog kanalizacionog sistema, izgradnju dijela trase, izmještanje instalacija, pripremne radove, kao i za radove koji su uslovljeni saglasnošću JP Željeznice Federacije BiH.

"Ugovori su potpisivani sukcesivno prema dinamici u ishodovanju potrebnih saglasnosti i dozvola i sa zasebnim rokovima za izvođenje radova koji su predmet ugovora. Okvirni sporazum je zaključen na period od četiri godine od 29. marta 2018. godine ili do iskorištenja maksimalne finansijske vrijednosti od 15.550.266,05 KM", zaključeno je iz ministarstva.