Za juni i juli
55

Radnici "Zraka" još čekaju na isplatu plata, papiri "zapeli" od Mostara prema Sarajevu

A. Ku.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Radnici preduzeća "Zrak", koje je odnedavno u stečaju, još čekaju na isplatu plata za juni i juli. Naime, Vlada FBiH je 24. augusta donijela Odluku o odobravanju raspodjele dijela novčanih sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH.

Za isplatu plata za juni i juli, kako je navedeno, bit će doznačena sredstva u iznosu od 86.000 KM.

Kako nam je kazao Amir Demirović, potpredsjednik Sindikata radnika "Zraka", jučer su obaviješteni da je došlo do problema u transferu dokumenata iz Mostara prema Sarajevu.

"Rečeno nam je jučer da su papiri 'zapeli' na putu od Mostara prema Sarajevu, iz tamošnjeg ministarstva. Kad stignu u Sarajevo stečajni upravnik treba da potpiše sporazum s Vladom i tek onda će plate biti isplaćene. Radnici čekaju", kaže nam Demirović.

Na naše pitanje kakva je sada situacija u ovom preduzeću i da li je u toku povratak radnika na posao, odgovara nam da su angažovani samo penzioneri.

"Uskoro ćemo održati press konferenciju, mi radnici koji smo ostali. Kao djeca smo došli u Zrak i vezani smo za tu firmu, ali moramo tražiti druge poslove, neki su već i pronašli posao, drugi povremeno rade, snalazimo se", objašnjava nam Demirović.

Na kraju razgovora dodaje da je za posao koji radi obučavan dvije godine, što znači da preduzeće mora zadržati postojeće radnike ukoliko se sklope novi ugovori, a koje je Vlada FBiH najavila, kako bi preduzeće moglo odgovoriti na zadatke.