Sindikat PPDIVUTBiH
0

Radnici Majevica d.d. Srebrenik traže rješenje svojih problema

FENA
Radnici Majevica d.d. Srebrenik, koja je u stečaju, zajedno s predsjednikom Sindikata PPDIVUTBiH, potražili su rješenje svojim problemima na današnjem sastanku s vlasnikom Trgovačkog preduzeća "Bingo" d.o.o. Tuzla Senadom Džambićem.

Naime, u "Majevici" već četiri godine muku muče sa stečajem kojem se ne nazire kraj, a agonija preostalih 100 radnika svakim danom je sve veća.

Nezadovoljstvo radnika je kulminiralo najavom stečajnog upravnika Vahida Ašćerića da će njegovi naredni potezi rezultirati otpuštanjem novih 20 radnika zbog smanjenja obima proizvodnje usljed gubljenja tržišta.

Na ovaj nagovještaj reagovali su radnici-članovi Samostalnog sindikata PPDIVUTBiH i pozvali su predsjednika Mehmeda Avdagića da pomogne u rješavanju ovih, ali i brojnih drugih problema.

Iako su godišnji odmori u punom jeku, reakcija iz Sindikata PPDIVUTBiH bila je brza i efikasna, što se očituje nizom odgovarajućih aktivnosti, a posebnu pažnju zaslužuje danas održani prošireni sastanak u čijem radu su učestvovali Mehmed Avdagić, sindikalni povjerenik Avdić Husnija i stečajni upravnik Majevica d.d. u stečaju Vahid Ašćerić te Senad Džambić, vlasnik Trgovačkog centra "Bingo" d.o.o. Tuzla.

Ocijenjeno je da stečajni postupak u "Majevici" traje predugo i da su radnici najveći gubitnici, te da bi stečajni upravnik mogao biti efikasniji na okončavanju postupka stečaja.

Avdagić je zamolio vlasnika "Binga" Senada Džambića da pomogne stečajnom upravniku i radnicima "Majevica" na način da otkupi svu proizvodnju na zalihi u vrijednosti više od 400 hiljada KM a da ubuduće bude redovan kupac proizvoda ove fabrike.

Značaj ovakvog koraka ima puno veću težinu kada se zna da u ovom slučaju neće doći do otpuštanja radnika.

Senad Džambić je od rijetkih vlasnika koji je prihvatio poziv za pomoć i podršku radnicima "Majevice" i za navednei otkup proizvoda odmah je izdao nalog.

Ovo dovoljno govori o Džambiću kao primjeru vlasnika koji vodi računa i o socijalnoj dimenziji radnika, saopćeno je iz Informativne službe Samostalnog sindikata PPDIVUTBiH.