Njemačka i Češka
81

Radnici Grammera protestuju protiv Hastora: Ne želimo monopol na naš račun

Klix.ba
Više od hiljadu radnika njemačke kompanije Grammer protestovalo je jučer i danas protiv planova bh. investitora, familije Hastor, inače vlasnika grupacije Prevent, da preuzme upravljanje nad ovom firmom.

Grammer je proizvođač unutrašnjih dijelova za Volkswagen, BMW, Mercedes, Audi i druge automobile te jedna od najznačajnijih kompanija njemačke autoindustrije.

Zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Horst Ott poručio je na skupu u ime radnika: "Borimo se za naša radna mjesta. Ne želimo monopol na naš račun".

Radnici strahuju od otkaza i nesigurnosti u poslovanju i protestima poručuju da neće prihvatiti "neprijateljsko preuzimanje". Na transparentima koje su nosili na protestima u svojim postrojenjima u Njemačkoj i Češkoj pisalo je, između ostalog i "Borit ćemo se za svoju budućnost", "Hastor la vista", "Kad se novcu i pohlepi ne nazire kraj nestaje radnih mjesta" i "Prijateljsko preuzimanje? Ne sa nama!".

Hastori preko svojih kompanija imaju 20 do 30 posto vlasništva u Grammeru, ali bi na skoroj skupštini dioničara željeli preuzeti kontrolu nad firmom tako što bi smijenili izvršnog direktora i pet članova Nadzornog odbora, a na te pozicije imenovati svoje ljude, prenose njemački mediji.

Inače, pojedini njemački zvaničnici zabrinuti su zbog ranijeg spora Preventa i Volkswagena zbog kojeg je njemačka firma morala obustaviti proizvodnju s obzirom da joj je Prevent prestao dostavljati dijelove, time štiteći samo svoje poslovne interese.

Ipak, poznati njemački mediji su poteze bh. kompanije u sporu sa Volkswagenom svojevremeno ocijenili kao "šahovsku partiju u kojoj je Bosanac pobijedio njemačkog giganta", a Nijaza Hastora kao spretnog poduzetnika koji je posao širio sa jasnim ciljem.

Direktor bavarskog IG-Metalla Jürgen Wechsler kazao je danas da "iskustva sa familijom Hastor pokazuju da oni misle samo na kratkoročni dobitak" te da bi njihovo preuzimanje Grammera donijelo "veliki rizik po odnose sa kupcima", kao i da su se neki veliki klijenti već počeli suzdržavati u narudžbama ili prijete da će od njih odustati.

Posljednja dešavanja pokazala su postojanje jakog lobija protiv bh. biznismena, a protiv njihovih namjera otvoreno su stali predstavnici metalske i automobilske industrije u toj zemlji, kao i bavarska ministrica ekonomije.

Menadžment Grammera je početkom ove godine odlučio u vlasničku strukturu uvesti i kinesku kompaniju Ningbo Jifeng, ali je prodaju devet posto njihovih dionica obustavio njemački sud nakon Hastorove žalbe.

Grammer zapošljava 12.000 ljudi širom svijeta, a u svom sjedištu u Ambergu ih ima više od 2.000.

Skupština dioničara na kojoj će se odlučivati o preuzimanju Grammera zakazana je za 24. maj.