biznis
0

Radnici Fabrike duvana traže sastanak sa Dodikom

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Sindikalna organizacija i radnici Fabrike duvana iz Banja Luke apelovali su danas da se najviši zvaničnici RS hitno uključe u rješavanje problema u ovom preduzeću.

Oni traže da predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i premijer Aleksandar Džombić prime na razgovor njihove predstavnike kako bi ih informisali o situaciji u fabrici.

"Borit ćemo se svim legitimnim sredstvima za očuvanje Fabrike duvana i njenih 300 radnika, ne isključujući pri tom i održavanje protesta", rekao je Srni predsjednik Sindikalne organizacije ovog preduzeća Miroslav Marinković.

Marinković je potvrdio da na jučerašnjem sastanku predstavnika resornih ministarstava, sindikata, radnika i većinskog vlasnika Fabrike duvana - Banja Luka u zgradi Vlade RS nije postignut dogovor o sudbini ovog preduzeća i njegovih radnika.

"Očekivali smo od Vlade konkretne prijedloge o sporazumnom raskidu ugovora o privatizaciji Fabrike kojeg je ranije ponudio većinski vlasnik preduzeća, ali se to nije desilo", istakao je Marinković.

Većinski vlasnik Fabrike duvana - Banja Luka Nebojša Antonić predložio je ranije na sastanku sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Miroslavom Milovanovićem sporazuman raskid ugovora o privatizaciji ovog preduzeća.

Milovanović je poslije sastanka sa Antonićem i predstavnicima radnika Fabrike duvana rekao da je sporazumni raskid ugovora jedno od ponuđenih rješenja, te da će ove sedmice biti održan novi sastanak kako bi se postigao konačan dogovor. 
Vlasnik "Antonić trejda", u čijem vlasništvu je Fabrika duvana - Banja Luka, Nebojša Antonić rekao je da je ponudio sporazuman raskid ugovora kako bi se spasila radna mjesta. "Antonić trade" je u septembru 2006. godine kupio 55 posto državnog kapitala u Fabrici duvana za oko 2,1 milion maraka.

Okružni privredni sud Banja Luka odbacio je prošle sedmice zahtjev Pravobranilaštva RS koji se odnosi na zabranu otuđenja akcija Fabrike duvana, a koje glase na ime "Antonić trade", kao i na zabranu raspolaganja i otuđenja imovine i nekretnina Fabrike.

Pravobranilaštvo RS podnijelo je početkom oktobra tužbu protiv preduzeća "Antonić trade" iz Laktaša zbog kršenja ugovora o privatizaciji Fabrike duvana - Banja Luka i zatražilo naknadu štete u iznosu od 4,3 miliona maraka, a uz tužbu za raskid ugovora.