Na rubu incidenta
0

FOTO / Radnici blokirali zgradu Hidrogradnje u Sarajevu

Piše: A. Karadža
Radnici "Hidrogradnje", predvođeni Štrajkačkim odborom, jutros su blokirali zgradu ove firme u centru Sarajeva, želeći tako izvršiti pritisak na rukovodstvo kompanije i ostvariti svoje zahtjeve.
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Kako nam je rekao Senad Muratović, predsjednik Štrajkačkog odbora Pogona RRT Sarajevo, radnici "Hidrogradnje", koji su se jutros okupili ispred zgrade od menadžmenta kompanije žele isplatu zaostalih plaća.

"Neki radnici su primili plaće za šesti mjesec ove godine, a pojedinim radnicima nije isplaćena plaća od augusta 2008. godine. Ovo je jedna vrsta pritiska na menadžment", rekao je Muratović za Sarajevo-x.com.

Radnici koji su stupili u štrajk blokirali su ulaz u firmu. Nekoliko minuta poslije okupljanja, jedna osoba pokušala je ući u zgradu, ali su je radnici spriječili, pa je došlo do galame i naguravanja.

Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Neki od radnika koji su stajali ispred zgrade željeli su ući u kancelarije kako bi mogli nastaviti sa radom na projektima koji su uslovljeni rokom, kao što je projekat hidroelektrane "Vranduk".

Predsjednik Sindikata "Hidrogradnje", Fuad Lagumdžija, jučer je izjavio da je protiv štrajka, koji je organizovala grupa radnika. On je nakon sastanka sa članovima Glavnog odbora, predsjednikom Nadzornog odbora i direktorom firme rekao da ne osporava radnička potraživanja, ali da želi da sve bude po zakonu.

Direktor "Hidrogradnje", Semin Mašić, ističe da dio radnika ne prihvata njihove prijedloge, iako je osiguran dio novca za plaće.

Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com