Boris Tadić u Mostaru
0

"Radi članstva u EU ne treba biti talac prošlosti"

SRNA
Boris Tadić u Mostaru (Foto: Fotoservis)
Boris Tadić u Mostaru (Foto: Fotoservis)
Predsjednik Srbije Boris Tadić istakao je danas u Mostaru, otvarajući 13. Međunarodni sajam privrede Mostar 2010, da u ekonomiji zemalja regiona ne smiju postojati granice kako bi bio ostvaren zajednički cilj - ulazak regije u EU.

Ukazujući na potrebu jačanja regionalne ekonomske i privredne saradnje na dobrobit svih, Tadić je kao zajednički problem privrede zemalja regiona označio slabu konkurentnost, postojanje monopola i nedostatak investicija.

Predsjednik Srbije, koja je zemlja-partner ovogodišnjeg sajma, založio se za otvaranje tržišta javnih nabavki, liberalizaciju tržišta i ulaganje u obrazovanje i nauku u regionu.

Tadić je kao jedan od resursa u jačanju regionalne saradnje naveo CEFTA sporazum koji podrazumijeva tržište od 30 miliona ljudi.

Govoreći o političkim odnosima u regionu, Tadić je izrazio nadu da je svima cilj članstvo u EU i istakao da se radi toga treba ponašati racionalno, a ne biti talac prošlosti.

"EU danas, ovdje, posmatra u kojoj su mjeri naše političke i privredne elite sposobne da sarađujemo", rekao je Tadić.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić izrazio je nadu da će ovogodišnji sajam pomoći da se Mostar promoviše kao faktor stabilnosti i prosperiteta. 
Dobrodošlicu visokim zvanicama i privrednicima poželjela je direktorica Sajma Dalfina Bošnjak koja je izrazila zadovoljstvo što je ovogodišnja zemlja-partner Srbija.

Otvaranju sajma prisustvovali su premijer Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici Savjeta ministara BiH, Parlamentarne skupštine BiH, predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto i potpredsjednik Mirsad Kebo, predstavnici vlada Srbije i Hrvatske, visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, ambasador SAD u BiH Charles English, predstavnici diplomatskog kora i drugih institucija vlasti RS i FBiH.

Prvog dana sajma biće potpisan Sporazum o saradnji u oblasti turizma između Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije koji predviđa jačanje saradnje u oblasti turizma, unapređenje turističkog prometa između dvije države, kao i podsticanje distribucija turističkih publikacija i materijala. 

U okviru manifestacije, koja će trajati do 17. aprila, biće održane i dvije podsajamske manifestacije - Sajam turizma i Sajam knjige i grafičke industrije.

Na štandu Privredne komore RS tokom 13. Međunarodnog sajma privrede Mostar 2010  predstaviće se 12 preduzeća iz Srpske, dok će oko 30 firmi predočiti ponudu putem kataloga.