{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Radi članstva u EU ne treba biti talac prošlosti"

S
13.4.2010. u 13:21
0
34
"Radi članstva u EU ne treba biti talac prošlosti"
0
"Radi članstva u EU ne treba biti talac prošlosti"
Boris Tadić u Mostaru (Foto: Fotoservis)
Predsjednik Srbije Boris Tadić istakao je danas u Mostaru, otvarajući 13. Međunarodni sajam privrede Mostar 2010, da u ekonomiji zemalja regiona ne smiju postojati granice kako bi bio ostvaren zajednički cilj - ulazak regije u EU.
Ukazujući na potrebu jačanja regionalne ekonomske i privredne saradnje na dobrobit svih, Tadić je kao zajednički problem privrede zemalja regiona označio slabu konkurentnost, postojanje monopola i nedostatak investicija.

Predsjednik Srbije, koja je zemlja-partner ovogodišnjeg sajma, založio se za otvaranje tržišta javnih nabavki, liberalizaciju tržišta i ulaganje u obrazovanje i nauku u regionu.

Tadić je kao jedan od resursa u jačanju regionalne saradnje naveo CEFTA sporazum koji podrazumijeva tržište od 30 miliona ljudi.

Govoreći o političkim odnosima u regionu, Tadić je izrazio nadu da je svima cilj članstvo u EU i istakao da se radi toga treba ponašati racionalno, a ne biti talac prošlosti.

"EU danas, ovdje, posmatra u kojoj su mjeri naše političke i privredne elite sposobne da sarađujemo", rekao je Tadić.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić izrazio je nadu da će ovogodišnji sajam pomoći da se Mostar promoviše kao faktor stabilnosti i prosperiteta.

Dobrodošlicu visokim zvanicama i privrednicima poželjela je direktorica Sajma Dalfina Bošnjak koja je izrazila zadovoljstvo što je ovogodišnja zemlja-partner Srbija.

Otvaranju sajma prisustvovali su premijer Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici Savjeta ministara BiH, Parlamentarne skupštine BiH, predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto i potpredsjednik Mirsad Kebo, predstavnici vlada Srbije i Hrvatske, visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, ambasador SAD u BiH Charles English, predstavnici diplomatskog kora i drugih institucija vlasti RS i FBiH.

Prvog dana sajma biće potpisan Sporazum o saradnji u oblasti turizma između Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije koji predviđa jačanje saradnje u oblasti turizma, unapređenje turističkog prometa između dvije države, kao i podsticanje distribucija turističkih publikacija i materijala.

U okviru manifestacije, koja će trajati do 17. aprila, biće održane i dvije podsajamske manifestacije - Sajam turizma i Sajam knjige i grafičke industrije.

Na štandu Privredne komore RS tokom 13. Međunarodnog sajma privrede Mostar 2010 predstaviće se 12 preduzeća iz Srpske, dok će oko 30 firmi predočiti ponudu putem kataloga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: