Zenica
0

Rača dobila dozvolu za upravljanje otpadom

Piše: E. B.
Mašine već na Rači
Mašine već na Rači
Ministarstva za prostorno uređenje FBiH izdalo je dozvolu za upravljanje otpadom i njegovo odlaganje kompaniji "M L M – SA", koja upravlja industrijskim odlagalištem Rača u Zenici.

Ovim su zadovoljeni svi preduslovi da projekt sanacije deponije Rača, na kojoj se nalaze oko 50 miliona tona željezarskog otpada, započne u punom svom obimu, jer se do sada samo odvijala pokusna predproizvodnja.

"U najskorijem roku očekujemo i završetak procesa certificiranja tih materijala po europskim normama. Do današnjeg dana za potrebe proizvodnje zaposlena su 22 radnika koji su uposleni sa punim pravima i obavezama, a u toku je odabir i dodatnih dvadesetak radnika čije se zaposlenje očekuje tokom ovog mjeseca. Sa ovim radnicima omogućit će se povećanje proizvodnje na postojećim proizvodnim linijama", kazao nam je Sadik Čolić, direktor "MML Zagreb".

Realizacijom ovog projekta izvršiti će se trajna i potpuna sanacija lokaliteta sadašnje deponije industrijskog otpada na način da će se višegodišnje odlagani nusproizvodi iz tehnološkog lanca nekadašnje "Željezare Zenica", koji se najvećim dijelom sastoji od otpadne visokopećne i čeličanske troske, te otpadnog željeza.

Na ovom lokalitetu ubuduće će se vršiti tehnološka prerade troske u sekundarne sirovine. Na postojećim proizvodnim linijama, koje su u potpunosti optimizirane vrlo skoro će sa deponije početi odlaziti prvoklasan ekološki poželjan materijal pogodan za mnoge grane industrije, za cestogradnja, proizvodnju betona, asfalta, cementa i slično.