Oscar avioindustrije
73

Qatar Airways najbolja svjetska aviokompanija, Lufthansa svrgnula Turkish Airlines u Evropi

Klix.ba
Svjetski priznat istraživački institut Skytrax objavio je ovogodišnju listu najboljih aviokompanija. Najbolji svjetski avioprijevoznik je Qatar Airways, a na prvom mjestu u Evropi našla se Lufthansa.

Qatar Airways je u svijetu vratio prvo mjesto izgubljeno od Emiratesa prošle godine, a ovo je prvi put nakon šest uzastopnih godina da je s evropskog trona svrgnuta kompanija Turkish Airlines.

Dodjela nagrade koja se naziva i "Oscarom u industriji avijacije" upriličena je danas na Paris Air Showu na aerodromu Le Bourget.

Skytrax kao vodeći istraživač tržišta specijaliziran za oblast avijacije anketirao je 18 miliona putnika iz više od 160 zemalja svijeta.

Qatar Airways je zbog diplomatskih napetosti između Katara i drugih zemalja Zaljeva trenutno pod velikim pritiskom. Avionska kompanija sa sjedištem u Dohi ne smije letjeti iznad susjednih arapskih zemalja - uključujući i Ujedinjene Arapske Emirate.

"Biti proglašen najboljom svjetskom aviokompanijom za Qatar Airways u ovom kritičnom trenutku značajan je dokaz da putnici imaju povjerenja u našu nepokolebljivu posvećenost da isporučimo samo najbolje. Ova nagrada također je odraz teškog rada i posvećenosti svakog uposlenika. Priznanje koje nam dodjeljuje Skytrax posebno je važno jer najbolje biraju putnici. Iskreno im se zahvaljujem i radujem se što ćemo ih uskoro pozdraviti", kazao je Akbar Al Baker, izvršni direktor katarske kompanije.

Carsten Spohr, direktor Deutsche Lufthanse AG, poručio je da su se isplatila ulaganja i usluge koje su proteklih godina pružali te dodao kako je primljena nagrada dokaz da putnici poštuju kvalitet Lufthanse.

"Kombinacija vrhunske usluge i sjajnih postrojenja impresionirala je putnike širom svijeta i učinila nas evropskim brojem jedan. Naša usluga nikad nije bila bolja", rekao je Spohr i posebno se zahvalio uposlenicima koji su uspjeh omogućili svojim vrijednim radom.

Osim priznanja za najbolju aviokompaniju u Evropi, Lufthansa je proglašena i najboljom aviokompanijom Zapadne Evrope te je osvojila nagradu za najbolji salon za ručavanje u prvoj klasi. Titulu pružaoca najbolje usluge u Evropi ponijela je kompanija Austrian Airlines.