Ništa nije besplatno
0

Putnici Ryanaira plaćat će i korištenje toaleta

Sarajevo-x.com
Poznata low-cost aviokompanija Ryanair odlučila se na korak dalje kada su u pitanju jeftini letovi kojim je stekla veliku popularnost među putnicima, te je odlučila naplaćivati i korištenje toaleta tokom letova.

Svi toaleti u avionu radit će na principu plaćanja kovanicama, čime će putnici biti primorani izdvojiti funtu ili euro za obavljanje nužde ili pranje ruku.

Irska aviokompanija smanjuje broj toaleta, pa će 189 putnika dijeliti jednu prostoriju predviđenu za tu namjeru.

Ryanair putnicima odranije naplaćuje prtljag, korištenje online čekiranja, obroke na letu i korištenje kreditnih kartica, piše Daily Mail.

"Naplaćivanjem korištenja toaleta vjerujemo da ćemo promijeniti ponašanje putnika za koje se nadamo da će toalet koristiti prije i poslije letova. To će nam omogućiti da uklonimo dva od tri toaleta i ubacimo najmanje šest novih sjedišta", rekao je Stephen McNamara.

Osim ovoga, kompanija će povećati plaćanje za prtljag sa 15 na 20 funti tokom ljetnih odmora.

Rochele Turner, istraživač magazina Which? smatra da je ovo kazna za porodice koje lete samo u navedenom periodu.

"Letenje sa Ryanairom nije jeftino kao što se čini na prvi pogled i putnike savjetujemo da uračunaju ove troškove prije nego se odluče na let s tom kompanijom", rekla je Turnerova.

Potvrda novih cijena stigla je nakon što su istraživanja pokazala da jeftine kompanije naplaćuju ogromne cifre za hranu i piće. Putnici plaćaju 374 posto više za grickalice nego u supermarketima.