Istočno Sarajevo
0

Pušten u rad novi vodovod, vrijedan milion i po KM

SRNA
Vodovod Tilava (Foto: SRNA)
Vodovod Tilava (Foto: SRNA)
U Istočnom Sarajevu danas je pušten u rad vodovod Tilava - druga visinska zona vodosnabdijevanja, vrijedan oko 1.570.000 KM, koji obezbjeđuje vodosnabdijevanje kompletnog naselja Kasindo do visine od 635 metara.

Vodovod su svečano pustili u rad ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević i načelnici opština Istočno Novo Sarajevo Gojko Drašković i Istočna Ilidža Predrag Kovač.

Riječ je o projektu za koji je Vlada Republike Srpske obezbijedila 1.128.000 KM, dok su opštine Istočno Novo Sarajevo i Istična Ilidža učestvovale sa po 200.000 KM, a preduzeće "Vodovod i kanalizacija" Istočno Sarajevo sa 48.000 KM.

"Otvaramo važan infrastrukturni projekat koji će biti od izuzetnog značaja za Grad Istočno Sarajevo i obezbijediti nesmetano i kvalitetno snabdijevanje vodom za piće. To je takođe znak da se u ovim treškim vremenima recesije i krize može ići naprijed i uspješno realizovati ovakvi projekti", rekao je Zirojević.

Direktor preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Istočno Sarajevo Siniša Perković izjavio je da je projekat Tilava - druga visinska zona vodosnabdijevanja započet 2008. godine te zahvalio svima koji su učestvovali u njegovoj realizaciji.

"Dogovorili smo da opštine Istočna Ilidža i Istočno Sarajevu učestvuju u projektu sa oko 200.000 KM i Vlada RS je preko Savjeta za razvoj odobrila 520.000 KM. Ali pošto je zahtjev predat Savjetu za razvoj RS prije izrade projektne dokumentacije, bilo je jasno da će nedostajati određena sredstva", rekao je Perković.

On je napomenuo da se ispostavilo da je projekat vrijedan više od 1,5 miliona KM, pa je Vlada RS obezbijedila sredstva.
"Ovim projektom je vodosnabdijevanje do kote 635, odnosno druge visinske zone, u potpunosti stabilizovano i obezbijeđeno je napajanje vodom kompletnog naselja Kasindo, dok se lokalni vodovod ukida", dodao je Perković.

Predsjednik Skupštine opštine Istočna Ilidža Rade Ćosović izrazio je zadovoljstvo što će realizacijom ovog projekta biti u potpunosti regulisano snabdijevanje stanovništva Mjesne zajednice Kasindo vodom za piće.

Načelnik oštine Istočno Novo Sarajevo Gojko Drašković rekao je da je realizacijom projekta Tilava - visinska zona dva riješeno pitanje snabdijevanja vodom centralnog dijela opštine Istočno Novo Sarajevo. 

"To je dokaz da se zajedničkim radom dvije opštine i Vlade RS može mnogo uraditi za dobrobit građana", dodao je Drašković.