Komentari (125)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Tri naredne godine već rasprodane, najviše Mađarska i Slovenija. Već sada bi se trebalo razmišljati o povećanju kapaciteta skladišta.
@gooUser1607165042 ...pa nije bas:):):). Terminal je REZERVISAN za sledece 3 godine, a nije plin "rasprodan". To su druze vrlo razlicite stvari
@gooUser1607165042 kako nije, to je jedno te isto. katar je za sljedecih 15g. rezervirao dio kapaciteta kao i druge firme koje se bave prodajom i distribucijom plina.
odo pravit uštipke.
@KupujemJabuke Jel s kajmakom
@KupujemJabuke na plinu ? Bolje su na gasu !
Hrvatska se nastavlja odvajati od Balkanske krčme...
I BiH je mogla izgraditi PLUTAJUĆI TERMINAL LNG u NEUMU, te zajedno sa izgradnjom ceste Stolac-Neum graditi i PLINOVOD prema Mostaru !!! A dalje uz TRASU AUTOPUTA 5c prema Sarajevu, Središnjioj i sjevernoj BiH !!!
Upola jeftiniji od Ruskog!
Selam alejc za muslimane na krku
Za neupućene u RH dolazi ruski plin dovršava se ogranak plinovoda iz Azerbejdžana , otvoren plutajući LNG terminal. Izvršene su pripreme za gradnju kopnenog LNG terminala koji će imati kapacitet od 11 milijardi metara kubni. Biraš plin,a cilj je što više pojeftiniti plin pogotovo ruski,a samim tim slabi i rusija.
Skuplji je od10 do 15%,time se pojeftinjuje ruski plin i rusija ekonomski gubi. Cilj je uništiti tu gamad rusku,a i rađe malo skuplji od prijatelja nego jeftiniji od bagre sa istoka.
@gooUser1601819409 Da, uništavaju se Rusi. Samo, kada su bili oni panamski i slični papiri isplivali. pa se otkrilo kako Američke kompanije nabavljaju LNG od Rusa, pa ih prodaju onima koje su učinili "nezavisnim" od Rusa.
hahahahah...Glupost, ovo je cisto inacenje radi otvaranja Balkanskog toka.....poslace 2-3 broda i izio vuk magarca. Ajde molim te $600 za 1000kubnih naspram $150-$200 za ruski. Cisto politicki potez koji nema veze sa pamecu
@milosthemuratcutter glup si, kopihle tursko.
Ovo je strateški objekt, a slijedeća fauza je povezivanje na ruski plinovod preko Srbije. Tako uvijek imaš izbora.
Kolika je cijena američkog, a kolika ruskog plina? Kakav je kvalitet američkog, a kakav je ruskog plina? Koliko ovih tankera treba da se isporučuje godišnje da bi se zadovoljile potrebe jedne države za ovim energentom?
@RolamTiMamu americki $600 za 1000kubnih,...Srbija ruski placa %155...eto skoro 400% americki skuplji. Kvalitet je identican jer mora zadovoljavati EU kvalitet,..kao i sve sto se uvozi u EU
Danke ;-) USA! Mora se platiti pomoć u Oluji,nema veze što je tri puta skuplji :-D
@kmotr skuplji je 15%
@VinkoGof...Skuplji je malo ispod 400% druze moj Americki $600 za 1000 kubnih Srbija placa $155 za 1000 kubnih....Kavih 15%:):):) pobogu,..LNG je u procesu proizvodnje skuplji 120% a gdje tanker, voznja preko okeana, Termnal trosak....i sve ostalo transporta Ne lupetaj na pamet
Ovdje smo mi kao cijeli balkan nebitan faktor. Džaba se prsimo ovdje i latinicom i ćirilicom. Evropa nema gas a amerika i rusija imaju najveće rezerve. Tu se dešava ekonomski rat a i rat uticaja. Ruska ekonomija zavisi skoro 1/2 od gasa i nafte i nervozni su po tom pitanju. Trump prijeti evropi taksama na izvoz evropskih automobila ako ne kupuju US gas. Biće zanimljivo kako će ovo teći dok su utegnuli Iran koji ima ogroman rezervoar prirodnog gasa.
Srbiji je nuđeno 600 dolara za ovaj gas, ruski je oko 155. Pa bošnje kad volite izvolite
@posao1000 Naravno ..zato su glupe i nenormalne Svabe otvorile DVA plinska toka iz Rusije...al ti ekspert pa znas ko je normalan a ocigledno si proso svijeta ko kokos oko kuce
Njemačka za dva tjedna počinje izgradnju svojeg vlastitog LNG terminala. Za sada ga imaju Poljska, Hrvatska, Irska, Španjolska, UK, Francuska, Italija, Portugal, Švedska, Finska, Estonija, Litva. Dok se cijela Europa udaljava od Rusije što se tiče plina, Srbija gradi plinovod i ulazi dublje u ruske ruke. Uvijek na krivoj strani povijesti. Oduvijek.
@gooUser1607165042 Po tome tebi je i Turska na pogrešnoj strani? Tržišni rat i geostrateške politike su u pitanju.
@gooUser1607165042 .Prvo svaka od navedenih zemalja se priključuje na ovaj Severni tok radi poznatog problema sa Ukrajinom koja ucenjuje Rusiju i koja dužna istoj za distibuciju i korišćenje gasa.EU i njeni građani neće da bude taoci Ukrajine i da stalno razmišljaju hoće li biti gasa.Drugo cena gasa je povoljnija u odnosu na ovu što SAD ponudila.Treće sve zemlje EU su već dogovorile konekciju na Severni tok.
E sad mora štimati cjena. Ako je cjena niža onda ćemo uzeti američki plin. Ako nije onda ćemo platiti ruski. Tako jednostavno. A da je tu sad bio samo Američki onda bi cjena bila visoka. Srbija,Turska i Bugarska će dobiti jeftinije plin nego BiH, Mađarska Rumunija jer je tranzitna zemlja. Za tranzit se dobiva dobar novac.
Nas u Bosni ne zanima cijena, samo kvalitet.