{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Protest radnika zbog kriminalne privatizacije

F
26.9.2010. u 17:05
0
0
Protest radnika zbog kriminalne privatizacije
0
Protest radnika zbog kriminalne privatizacije
Banja Luka
Oko dvije stotine radnika, većinom iz banjalučke "Fruktone“ i Fabrike duhana, te predstavnika malih akcionara, danas je protestima u Banjoj Luci iskazalo nezadovoljstvo zbog katastrofalne situacije u domaćoj privredi, kriminalne privatizacije preduzeća kao i teškog položaja radnika koji svakodnevno ostaju bez posla.
Mirno okupljane, kako sebe nazivaju, prevarenih radnika i malih akcionara, počelo je ispred banjalučke "Fruktone“, a zatim su se pridružili i radnici Fabrike duhana Banja Luka, uz prisustvo akcionara nekih drugih preduzeća u RS.

Rajko Filipović, predstavnik malih akcionara preduzeća "Energoinvest – Novi“ TNNO ispričao je da to što su se danas okupili i po kiši govori u kakvoj su teškoj situaciji.

Ranko Ritan, radnik "Fruktone“ naglašava da su on i njegove kolege biološki ugroženi, i da više ne mogu da žive u sadašnjim uvjetima.

"Nemamo od čega. Radnici 'Fruktone' nisu primili platu od 2009. godine“, podsjeća on i pita kako radnici da prežive, kako da izmire obaveze prema državi...

Budući da, kako kažu, entitetske vlasti ne reagiraju na njihove probleme, "stvar treba da uzmu u svoje ruke“.

Nobojša Jugović, predsjednik saveza Udruženja malih akcionara RS-a ističe da je rješenje jednostavno - radnici u fabrike, lopovi u zatvor.

"A radnici, to su vam mali akcionari. Mi smo to stvarali i mi ćemo to odbraniti. Sa državom ili bez nje“, poručio je Jugović.

Predsjednik Sindikalne organizacije "Fruktone“ Ljubomir Krečar je za narednu sedmicu najavio konferenciju za novinare na kojoj će biti predstavljen projekat spašavanja domaće privrede.

On je naglasio da će radnici i mali akcionari istrajati kako kroz zahtjeve nadležnim institucijama, tako i vaninstitucionalno, ne precizirajući o kakvim vaninstitucionalnim mjerama je riječ.

Nekoliko radnika banjalučke “Fruktone”, prošle sedmice se nakon višemjesečnog bezuspješnog štrajka, zaključalo u prostorije preduzeća kako bi i na taj način skrenuli pažnju vlasti u RS na svoj težak položaj.

“Fruktona”, koja je bila poznata po licenci “Pepsija”, obustavila je prije nekoliko mjeseci proizvodnju, blokirani su joj računi, a radnici danima uzaludno protestiraju zbog odluke većinskog vlasnika da će tražiti pokretanje stečajnog procesa.

Nadležni su, pričaju radnici, svih proteklih mjeseci ignorisali njihove problem.

Radnici sumnjaju i da ima nezakonitosti u privatizaciji fabrike i žele da se ispitaju ti navodi.

Nezadovoljni su i radnici Fabrike duvana Banja Luka, a Udruženje malih akcionara tog preduzeća podnijelo je ranije banjalučkom Osnovnom sudu tužbu protiv većinskog vlasnika i poslovodstva tog preduzeća zbog nelegalno usvojenog novog statuta i, kako su rekli, dosadašnjih nezakonitosti u firmi.

Savez udruženja malih akcionara Republike Srpske, nezadovoljan nereagiranjem nadležnih organa u RS, najavio je nedavno podnošenje zahtjeva Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i Tužilaštvu BiH da provedu istragu zbog sumnji u organizirani kriminal i korupciju u preduzećima “Fruktona” i “Vitaminka” iz Banja Luke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: