|

Prošlogodišnja dobit Centralne banke BiH 8,4 miliona KM

Prošlogodišnja dobit Centralne banke BiH 8,4 miliona KM
0
S
SRNA
8.4.2019. u 15:04
38
komentara
0

dijeljenja
Prošlogodišnja dobit Centralne banke BiH 8,4 miliona KM Foto: D. S./Klix.ba
Centralna banka BiH ostvarila je prošle godine dobit od 8.430.875 KM koja je raspoređena u generalne rezerve kao pozicije kapitala Banke.
"Na poslovanje Centralne banke proteklih godina konstantan pritisak vrše kamatni rashodi po osnovu negativnih kamatnih stopa na depozite kod inostranih banaka u evrozoni i negativnih prinosa na državne obveznice zemalja iz našeg investicionog spektra", saopćeno je iz ove banke.

Iz Centralne banke naglašavaju da ona i dalje uspijeva da ostvari pozitivan finansijski rezultat, te napominju da primarni cilj u centralnom bankarstvu nije ostvarenje profita, nego održavanje monetarne stabilnosti.

"Centralna banka će, kao institucija čiji su osnovni ciljevi i zadaci da postigne i održi stabilnost domaće valute po modelu valutnog odbora, nastaviti politiku investiranja deviznih rezervi u kojoj su prioriteti monetarna stabilnost i sigurnost portfolija", navodi se u saopćenju.

Finansijski i godišnji izvještaj Banke usvojeni su na sjednici Upravnog savjeta 27. marta i u skladu sa Zakonom o Centralnoj banci BiH upućeni Parlamentarnoj skupštini i Predsjedništvu BiH, a na njih je nezavisni eksterni revizor dao pozitivno mišljenje.
Prijavi grešku


Komentari (38)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...