Prvi izbor za doručak
48

Prošlo je 15 godina od proizvodnje prvog Poli proizvoda u BiH: Uz Poli su odrasle mnoge generacije

U Perutnini Ptuj se vole našaliti da postoji vrijeme prije Polija i vrijeme poslije Polija. Perutnina Ptuj BH d.o.o. u Brezi je prije 15 godina, tačnije 23.04.2008. godine, svečano otvorila najmoderniju tvornicu za proizvodnju mesnih prerađevina. Tada je zapošljavala 138 ljudi.

Kao domaći proizvođač, danas s više od 640 zaposlenih, Perutnini Ptuj (Breza i Srbac) najznačajniji su domaći potrošači, koji sve više pridaju važnost lokalnoj proizvodnji i korištenju domaćih resursa. Prvi proizvod tvornice bila je Poli salama. U prvoj godini proizvedeno je 985 tona. Danas se godišnje u BiH proizvodi više od 2.000 tona proizvoda Poli brenda.

Perutnina Ptuj je davne 1974. godine na tržište lansirala prvu pileću salamu Poli. Od tada pa do danas Poli je ostala u svom izvornom izdanju, vrhunskog kvaliteta već 50 godina, što je rezultat vrhunskih proizvodnih procesa i originalne recepture koja ostaje strogo čuvana tajna. Poli je jedan od najprepoznatljivijih brendova u regionu Jugoistočne Evrope, koji se već 15 godina proizvodi i u BiH.

Ko su idejni tvorci legendarne salame Poli?

Ponosni idejni tvorci, Matilda Lovrenčić i dr. Ciril Varga su već kada je Poli rođena 1974. godine, znali da je čeka posebna budućnost. Kupci su u početku bili pomalo nepovjerljivi, ali su ih savršeno pripremljeni, kvalitetni proizvodi brzo razuvjerili. Školski ili sindikalni izlet više nije bilo moguće zamisliti bez Poli sendviča, kažu u Perutnini Ptuj. Godine 1989. godine napravljena je prva nadogradnja Poli salame, dodani su komadi povrća i nastala je Poli sa povrćem.

Poli je otišao u svijet

Poli salama je 1997. godine spakovala kofere i krenula u svijet. Njeno prvo odredište bila je Italija, ali je ubrzo postala pravi putnik i popularan gost u mnogim bližim i udaljenijim zemljama. Danas su ludi za Poli sve od Skandinavije do Sredozemlja, kao i u SAD-u i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Poli konstantno prati trendove u prehrambenoj industriji, tako je prvo nastala Poli salama sa 30 posto manje masti upravo kada je potreba za laganom ishranom bila sve izražajnija. U narednim godinama, asortiman je dopunjen sa Poli hrenovkama, Poli hammy šunkom, Poli pate-om i Poli kids linijom za djecu.

15 godina od početka proizvodnje Poli salame u Bosni i Hercegovini

Prva proizvodnja Poli salame u BiH počela je prije tačno 15 godina. Prema riječima dr.vet.med. Muamera Mandre, direktora proizvodnje Perutnina Ptuj BH d.o.o. Breza, cjelovitim i potpunim nadzorom ulaznih sirovina, te upravljanjem svim fazama proizvodno-distributivnog procesa garantuje se sljedivost proizvoda "od polja do stola".

"U skladu sa najsavremenijim tehnologijama, Perutnina Ptuj BH d.o.o. Breza primjenjuje tradicionalne recepture pripreme kobasica i ostalih prerađevina od mesa peradi, konstantno radeći na unapređenju već zavidnog kvaliteta proizvoda. U našem se proizvodnom pogonu iz dana u dan sa velikim entuzijazmom proizvodi na hiljade kilograma proizvoda prepoznatljivog imena i još prepoznatljivijeg okusa. Visok kvalitet proizvoda i potpuna sljedljivost procesa temelj su najvišeg stepena sigurnosti proizvoda. Sistem kvalitete Perutnina Ptuj BH d.o.o. garantuje standardima: ISO 9001:2015, ISO 14001:2015, HACCP i HALAL", istaknuo je Mandra.

Fabrika u Brezi
Fabrika u Brezi

Poli je tržišni lider

Još jedna stvar kojom se Poli može pohvaliti jeste činjenica da je jedan od dobitnika oznake "Odabrale mame" za 2022/23. godinu u kategoriji parizera i posebnih salama. U Perutnini Ptuj BH d.o.o. Breza proizvode se i Poli hrenovke različitih gramaža, po najvišim i najzahtjevnijim standardima. Poli hrenovka proizvedena je od 90% najkvalitetnijeg pilećeg mesa, nježno je dimljena i lagano začinjena. Skuhali je ili ispekli, uvijek će biti 100% Poli.

Svojim mladalačkim, ambicioznim i društvenim karakterom, POLI također dijeli svoje vrijednosti sa svojim sljedbenicima: slobodu, humor i individualnost. To se odražava u svakom koraku njenog rada, od razvoja proizvoda do oglašavanja.