biznis
21

Proslava uz omiljeno piće: Sarajevska pivara obilježila 152. godine postojanja

Piše: A. B.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Jedno od najboljih piva u regionu točilo se danas na Trgu oslobođenja Alija Izetbegović gdje je Sarajevska pivara kulturno-zabavnim programom proslavila 152 godine postojanja.

Proslava 152. godine postojanja najstarijeg industrijskog postrojenja u Bosni i Hercegovini upriličena je uz prigodan program, a građani su osim piva mogli besplatno konzumirati Pepsi, Seven Up, Sarajevsku mineralnu vodu i ostale napitke iz proizvodnje Sarajevke pivare.

Prisutne je na Trgu oslobođenja Alija Izetbegović zabavljao orkestar, a najsretniji su zadovoljni otišli s nagradama. Sarajevska pivara osnovana je 1864. godine i smatra se prvom industrijskom proizvodnjom u BiH. Jedina je evropska pivara čija je proizvodnja bila kontinuirana i tokom Otomanskog carstva, kao i tokom vladavine Austro-Ugarske monarhije.

Zgrada Sarajevske pivare jedna je od najatraktivnijih građevina u Sarajevu, sa arhitektonskim stilom koji je mješavina orijentalnog i klasičnog evropskog dizajna. Sarajevska pivara je vodeća bh. kompanija u proizvodnji piva, gazirane i negazirane vode, bezalkoholnih pića i sokova, a cijeli proces proizvodnje Sarajevske pivare je u skladu sa najvišim tehničkim standardima.

Najprepoznatljiviji brand Sarajevske pivare je svakako Sarajevsko pivo, jedan je od najjačih bh. brandova.