biznis
0

Proizvođači autodijelova zasad bez poslova za Fiat u Kragujevcu

FENA
Proizvođači autodijelova iz Bosne i Hercegovine očekivali su da će uspjeti ugovoriti suradnju s Fiatovom tvornicom automobila u Kragujevcu u Srbiji, ali do toga još nije došlo.

"Naša preduzeća iz oblasti autoindustrije već četiri godine su u intenzivnom kontaktu i pregovorima s Kragujevcom. Fiat je dosad u nekoliko navrata razgovarao sa svim našim proizvođačima, koji bi potencijalno mogli ući u proizvodnu saradnju, ali na tome se sve završilo“, izjavio je Feni direktor Sektora privrede Vanjskotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković.

"Pokazalo se da je njihov odnos prema regionu, dakle ne samo prema preduzećima iz BiH, krajnje restriktivan. Ipak, nadati se da ćemo ubuduće uspjeti bar nekoj firmi obezbijediti posao“, dodao je Marinković.

Naime, još prošle godine osam bh. proizvođača autodijelova su zadovoljili sve kriterije koje Fiat traži od dobavljača, kao što su certifikati za kvalitet i okoliš te specijalizirani certifikati za automobilsku industriju ISO/TS 16949 i svi su uvršteni na preliminarnu listu koja je dostavljena Fiatu.

Stručnjaci su prethodno isticali da će pokretanje Fiatove proizvodnje u Kragujevcu biti velika šansa i za bh. autoindustriju i domaći proizvođači su u tome vidjeli priliku za nove poslove.

Koliko će se ta očekivanja pokazati opravdanima ostaje još da se vidi.

Na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi, kako su prenijele agencije, danas je premijerno predstavljen novi "Fiatov" model automobila 500L, koji će se proizvoditi u fabrici kompanije "Fiat automobili Srbija" u Kragujevcu.

Ranije je najavljeno da bi serijska proizvodnja novog modela automobila trebalo da počne ovog ljeta, a sredinom marta probna proizvodnja dijelova za taj automobil, u pogonima koje su u Kragujevcu izgradili glavni Fiatovi dobavljači.