biznis
0

Proizvodi Klasa bi se mogli naći na slovenskom tržištu

Sarajevo-x.com
Hrana proizvedena u BiH mogla bi dobiti svoje mjesto na tržištu Republike Slovenije, zaključak je Dejana Židana, slovenskog ministra poljoprivrede, šumarstva i prehrane, nakon što je s kolegom iz Federacije BiH Jerkom Ivankovićem Lijanovićem posjetio kompaniju Klas d.d. Sarajevo, najvećeg prehrambenog proizvođača u BiH koji posluje po međunarodno priznatim standardima upravljanja kvalitetom.

"Republika Slovenija mijenja poljoprivrednu politiku. Vlastitom proizvodnjom ne možemo zadovoljiti potrebe za hranom, pa smo odlučili okrenuti se susjednim zemljama. Mnogo je brže i ekološki prihvatljivije uvoziti hranu iz BiH, nego iz drugih, udaljenijih zemalja, kao što se to sada čini.

Klas ima potencijala, dobar je primjer u proizvodnji hrane i učinit ćemo sve što možemo kako bi proizvodi ove kompanije našli svoje mjesto na našem tržištu", rekao je ministar Židan., saopšteno je iz Klasa.

Direktor Klasa, Haris Kuskunović, predstavio je delegacijama ministarstava poljoprivrede FBiH i Republike Slovenije kompaniju kojom rukovodi i njene izvozne mogućnosti.

"Klas ima velike ambicije za izvoz i mora se širiti prvo na regiju. Mnogo Slovenaca voli tradicionalnu orijentalnu kuhinju, a takvu hranu ne može pronaći u slovenskim trgovinama. Nadam se da će ovi poslovni razgovori uroditi plodom, te da Slovenci više neće morati po baklavu dolaziti u Sarajevo", rekao je Kuskunović.

Kuskunović je na kraju razgovora konstatovao da BiH treba slijediti primjer Republike Slovenije, posebno u proizvodnji pšenice i eliminaciji sivog tržišta te je predložio da slovenski ministar iskustva o tome prenese svom kolegi iz Federacije BiH.

Delegacija je obišla proizvodne pogone Velepekare, gdje je posebnu pažnju gostiju plijenila proizvodnja somuna i jufki.