Promo
15

Program Vlade Indije za tehničku i ekonomsku saradnju ITEC obilježava 56. godišnjicu

Dana 15. septembra 2020. obilježava se 56. dan ITEC-a, Tehničko-ekonomskog programa za saradnju vlade Indije (Indian Technical and Economic Cooperation Programme).

ITEC predstavlja dio sveukupnog programa međunarodne saradnje Indije u oblasti razvoja, a odnosi se na izgradnju kapaciteta u različitim oblastima.

Pristup vlade Indije oblasti razvojnog partnerstva oblikovan je pod uticajem indijske borbe za nezavisnost i solidarnost s drugim zemljama te nadahnut vodstvom Mahatme Gandhija koji je rekao: "Želim da razmišljam u pojmovima cijelog svijeta. Moj patriotizam obuhvata dobrobit cijelog čovječanstva. Prema tome, moje služenje Indiji podrazumijeva služenje čovječanstvu". Uprkos vlastitim ograničenim resursima, Indija svoja razvojna iskustva i tehnička znanja dijeli s drugim zemljama u duhu gesla: Vasudhaiva Kutumbakam ili Svijet je jedna porodica.

Indijski program za tehničku i ekonomsku saradnju (ITEC), ustanovljen 1964. godine, danas pokriva oko 160 zemalja Azije, Afrike, Istočne i Južne Evrope, Južne Amerike, Karibe, kao i pacifičke i male ostrvske zemlje. ITEC se uglavnom sastoji od kratkih kurseva koji se svake godine organiziraju u cijelom nizu institucija za vladine službenike i stručnjake iz različitih oblasti. Program je izrastao od 4.000 mjesta 2006-7. godine do oko 14.000 mjesta 2019-20. Tokom 2019-20, ITEC je ponudio mjesta za obuku civila u 383 različite vrste obuke kroz 98 različitih institucija. U discipline iz kojih se nude edukacija i usavršavanje spadaju inžinjerstvo i tehnologija; državne funkcije; zaštita okoline i klimatske promjene; poljoprivreda; bankarstvo; finansije; računovodstvo i kontrola poreza; engleski jezik; yoga i zdravlje; nafta; informacijsko-komunikacijske tehnologije; novinarstvo; upravljanje i vodstvo; obnovljivi i alternativni izvori energije, uključujući solarnu; razvoj sela; osnaživanje uloge žena u društvu, itd.

U ovom programu učestvovalo je nekoliko stipendista i stipendistkinja iz Bosne i Hercegovine, a povodom obilježavanja 56. dana ITEC-a Ambasada Indije za BiH odlučila je objaviti dio iskustva Mubere Vulović, više dužnosnice za međunarodnu saradnju pri Centralnoj izbornoj komisiji:

"Kao predstavnik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine imala sam čast učestvovati u ITEC programu Izgradnja kapaciteta u izbornoj tehnologiji koji se održavao u New Delhiju, u periodu od 7. do 11. januara, 2019. ITEC program je okupio učesnike iz 15 zemalja svijeta, što predstavlja odličnu platformu za upoznavanje i razmjenu mišljenja. ITEC program je koncipiran tako da su učesnici, uz redovna predavanja, u mogućnosti razmijeniti informacije i iskustva o korištenju novih tehnologija. Na početku svakog dana programa zemlje učesnice imale su priliku da predstave dostignuća svoje zemlje u uvođenju i korištenju novih tehnologija u izbornom procesu. Bilo je veoma interesantno čuti kako naše kolege u drugim zemljama svijeta rade, te smo imali i mogućnost postavljanja pitanja. Tokom programa imali smo priliku upoznati se s načinom na koji Izborna komisija Indije koristi nove tehnologije u izbornom procesu, posebno u segmentu registracije birača i rješavanja prigovora i žalbi. Veoma je interesantno bilo vidjeti upotrebu online registracije birača, te način na koji Izborna komisija upravlja biračkim spiskom i novim tehnologijama, kao što su aplikacije e-Vigil i Samadhan. Kao neko ko dolazi iz zemlje koja počinje svoj put u uvođenju novih tehnologija u izborni proces, veoma mi je interesantno bilo vidjeti alat koji Izborna komisija Indije koristi za povećanje transparentnosti na biračkim mjestima. U pitanju je webcasting (ili online prijenos) u stvarnom vremenu, gdje je moguće pratiti sva dešavanja na biračkom mjestu i pravovremeno reagovati. Također, predstavljene su i mašine koje se koriste za elektronsko glasanje (EVM), kao i tehnologije za glasanje osoba s invaliditetom", istakla je Mubera.

"Pristup Indije razvojnim problemima je uglavnom usmjeren na čovjeka, a karakteriziraju ga poštovanje, raznolikost, briga za budućnost i održivi razvoj. Nadamo se da će ovo biti prilika da se građani BiH upoznaju sa ITEC programom i odluče na korištenje njegovih potencijala u budućnosti", navodi se u saopštenju.