Najcool užina
16

Proglašen pobjednik treće sezone projekta "U zdravoj školi zdrava djeca" Vienna osiguranja d.d. VIG

"Najcool užina" je bila tema ovogodišnje sezone duštveno odgovornog projekta ‘"U zdravoj školi zdrava djeca"’ kojeg već treću godinu zaredom realizuje Vienna osiguranje d.d. VIG.

Nakon javnog poziva osnovnim školama u martu mjesecu ove godine, brojne škole iz cijele Bosne i Hrecegovine su prijavile svoje timove, a od kojih je njih 8 sa najboljim idejama i receptima odabrano za finaliste u emisiji "Lonci i poklopci". To su bile škole: OŠ Kulin Ban Visoko, OŠ Nova Bila Nova Bila, OŠ Nafija Sarajlić Sarajevo, Šesta Osnovna škola Ilidža, OŠ Pasci Donji Pasci, OŠ Sveti Sava Doboj, OŠ Mustafa Ejubović Mostar i OŠ Petra Bakule Mostar.

Kuhar Vjeko Kramer, omiljeno lice kada je riječ o kulinarskim emisijama, bio je domaćin finalistima u emisiji "Lonci i poklopci" te im je svesrdno pomagao u pripremanju Najcool užina. "Bilo mi je veliko zadovoljstvo biti dio ovog projekta i zaista svaka čast Vienna osiguranju što su pokrenuli ovaj hvale vrijedan i jedinstven projekat. Školarci su bili divni, opušteni, družili su se međusobno i bodrili jedni druge. Ono što je najvažnije pokazali su da je jednostavno praviti zdrave obroke i da svi trebamo dati svoj doprinos za naše bolje sutra", nije krio svoje oduševljenje Vjeko.

Nakon nekoliko odličnih emisija u kojima su se školarci zabavili pripremajući svoje Najcool užine, za najbolje od najboljih su odabrani timovi iz OŠ Kulin Ban Visoko, OŠ Nova Bila Nova Bila i Šesta Osnovna škola Ilidža, a za pobjednika su proglašeni učenici OŠ Nova Bila Nova Bila. Žiri u sastavu Tomislav Cvitanušić, ambasador projekta "U zdravoj školi zdrava djeca", Sabina Mujanović, direktorica Vienna osiguranja d.d. VIG te Valentina Vidović, profesorica informatike u OŠ Kiseljak Kiseljak i inicijatorica ideje za ovogodišnji projekat su u super finalnoj emisiji uživali u degustaciji pripremljenih užina školaraca te su imali težak zadatak da odaberu pobjednika.

"Opredijeljeni da aktivno doprinosimo unapređenju zdravih prehrambenih navika naših najmlađih, zadovoljstvo je konstatovati da je i treća sezona projekta 'U zdravoj školi zdrava djeca' Vienna osiguranja d.d. VIG okončana sa velikim uspjehom. Veliki broj školaraca i nastavnika je nominirao odlične ideje za Najcool užinu te se ovim putem svima njima zahvaljujem što svojim primjerima dokazuju da kada postoji spremnost i volja možemo uraditi mnogo za našu mladost pa i onda kada nema razumjevanja od onih koji bi o tome trebali voditi računa. Drago mi je da su djeca imala priliku da se druže, zabave, ali i da nauče o nutritivnim vrijednostima pojedinih namirnica te njihovom značaju za zdravlje. Nije bilo lako odabrati pobjedničku ekipu, tako da smo pored degustacije užina uzeli u obzir angažman učesnika tokom cijelog projekta te glasove pratilaca na društvenim mrežama. Radujem se završnom druženju u pobjedničkoj školi u septembru kada ćemo ponovo svi zajedno s Vjekom kuhati u renoviranoj školskoj kuhinji koju je Vienna soiguranje d.d. VIG poklonilo kao nagradu pobjedniku", izjavila je Sabina Mujanović, direktorica Vienna osiguranja d.d. VIG.

"U zdravoj školi zdrava djeca" je projekat Vienna osiguranje d.d. VIG, kompanije koja je po ocjeni britanskog Global Brand Magazina nosilac titule Najbolje društvo za životno osiguranje u BiH. Projekat je pokrenut 2016. godine sa ciljem promicanja zdravog i aktivnog životnog stila učenika osnovnih škola u BiH te je do sada udružio preko 10.000 školaraca, roditelja i prosvjetnih radnika koji su uz podršku Vienna osiguranja d.d VIG izgradili zdrave vrtove, voćnjake, sigurna igrališta, bavili se sportom kroz igru i zabavu, animirali djecu i roditelje na zajednička druženja i dr.