{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Profit HTC-a pao za 79%, gube bitku sa Appleom i Samsungom

9.10.2012. u 08:13
0
21
Profit HTC-a pao za 79%, gube bitku sa Appleom i Samsungom
0
Profit HTC-a pao za 79%, gube bitku sa Appleom i Samsungom
Tajvanska kompanija za proizvodnju pametnih telefona HTC je u trećem kvartalu ove godine zabilježila pad profita od 79 posto i sve je jasnije da gube bitku sa Samsungom i Appleom, svojim najvećim rivalima.
Za razliku od prošlogodišnjeg netoprofita od 18,68 milijardi dolara za period od jula do septembra, netoprofit za ovogodišnji treći kvartal iznosi samo 3,9 milijardi dolara.

Analitičari vjeruju da HTC najvjerovatnije neće moći sustići svoje rivale u skorijoj budućnosti. Prema njihovim riječima, strategija firme o smanjenju broja modela ih je dovela do toga da moraju razviti veoma uspješan model za 2013. godinu te da će HTC nastaviti gubiti novac sve dok se takav model ne nađe na tržištu.

Nakon objavljivanja rezultata za treći kvartal, cijena dionica HTC-a je pala za sedam posto, a od početka godine pa do danas cijena njihovih dionica je pala za 44 posto, prenosi BBC.

HTC je bio pionir u razvoju pametnih telefona baziranih na Androidu i imali su veliki udio u nekim od ključnih svjetskih tržišta, uključujući i Sjedinjene Američke Države. Međutim, uspjeh Samsungove linije Galaxy i Appleove linije iPhone je loše utjecao na njihovu prodaju.

Samsung i Apple na tržište konstantno izbacuju nove modele, što im donosi prednost nad HTC-om.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: