Prvo tromjesečje 2009.
0

Profit "Adidasa" pao 97 posto

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Drugi po veličini proizvođač sportske opreme u svijetu njemački Adidas saopćio je da u prvom tromjesečju gotovo da nije ostvario profit uslijed velikog pada tražnje i troškova restrukturiranja brenda Reebok, što je rezultiralo najvećim padom vrijednosti akcija te firme u posljednjih šest mjeseci.

Profit Adidasa u prva tri mjeseca je iznosio pet miliona eura ili četiri eurocenta po akciji, što je čak 97 posto manje u odnosu na profit iz istog perioda 2008. od 169 miliona eura ili 79 eurocenti po akciji, prenijela je agencija Bloomberg.

Radi poređenja, analitičari su očekivali zaradu od 94 miliona eura. Istovremeno je ta firma sa sjedištem u njemačkom gradu Herzogenaurachu zabilježila pad prihoda od dva posto na 2,57 milijardi eura.

Izvršni direktor Adidasa Herbert Hainer izjavio je u utorak da će smanjiti broj regionalnih predstavništava u Aziji i Evropi, zatvoriti određeni broj prodavnica i "konsolidirati" veleprodajnu mrežu u cilju smanjenja troškova za 100 miliona eura.

Na berzi u Frankfurtu u utorak je vrijednost akcija Adidasa pala za 2,40 eura ili 8,1 posto, na 27,13 eura, čime je poništen njihov rast od početka godine. Istovremeno je vrijednost akcija najveće svjetske kompanije u sektoru sportske opreme američkog Nikea porasla 8,3 posto ove godine.