Fabrika u stečaju
7

Prodaje se živinički Konjuh za 52 miliona KM, radnici se nadaju uvezivanju radnog staža

Piše: A. K.
Prodaja imovine Fabrike namještaja Konjuh iz Živinica zvanično je objavljena. Imovina je podijeljena u tri lota, a cjelokupna vrijednost u prvom krugu prodaje je procijenjena na 52.200.000 konvertibilnih maraka.

Godinu dana nakon pokretanja stečaja u ovom nekadašnjem privrednom gigantu radnici se nadaju da bi nakon prodaje imovine moglo uslijediti pokretanje proizvodnje u punom kapacitetu, ali i uvezivanje dugogodišnjeg radnog staža.

Inače, prvi lot obuhvata proizvodno-poslovne objekte unutar kruga fabrike, potom mašine, opremu, postrojenja i sintni inventar, a ukupna cijena iznosi 47.500.000 KM.

Drugi lot obuhvata autobazu čija je cijena blizu 1.290.000 KM, dok treći obuhvata fabriku stolica vrijednosti 3.400.000 maraka.

"Iz ranijih iskustava s drugim firmama u Bosni i Hercegovini znamo da se imovina u prvom krugu prodaje izuzetno teško prodavala, ali mi se ipak nadamo da će se desiti ono najbolje. Nadamo se i da će nam doći iskren strateški partner koji je spreman nastaviti proizvodnju u Konjuhu", kazao je za Klix.ba predsjednik Sindikata Fabrike namještaja Konjuh Mevludin Trakić.

Stečaj u Konjuhu proglašen je prije godinu dana, a trenutno je angažovano blizu 30 radnika koji proizvode visokokvalitetan namještaj.

Najveća potražnja za živiničkim proizvodima trenutno vlada od kupaca iz Republike Srpske.

"Iako trenutna situacija nije najbolja, možemo reći da smo zadovoljni. S obzirom na to da sada nije sezona, imamo manjih narudžbi te proizvodnju održavamo onoliko koliko možemo. S proljećem očekujemo povećanje proizvodnje, odnosno dobijanje većih narudžbi i tada će nam trebati veći broj radnika", dodaje Trakić.

Kroz hale ovog nekadašnjeg giganta dnevno je prolazilo više od hiljadu radnika, a u proteklih šest godina fabriku je napustilo njih blizu 800.

Trenutno se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nalazi blizu 200 radnika koji su se u trenutku pokretanja stečajnog postupka vodili kao zaposlenici Konjuha.

Usmeno nadmetanje za prodaju imovine bit će održano 4. decembra u Općinskom sudu u Tuzli, a 52 miliona KM bila bi sasvim dovoljna za izmirivanje svih obaveza, s obzirom na to da su cjelokupna dugovanja ove fabrike namještaja nešto manja od spomenutog iznosa.