biznis
0

Prodaja automobila u Kini u januaru povećana 84 posto

FENA
Prodaja putničkih automobila u Kini u januaru je, u poređenju s istim mjesecom lani, porasla 84 posto, na 1,22 miliona vozila, a u odnosu na decembar prodaja je veća pet procenata, objavilo je Kinesko udruženje za putničke automobile.

Kupci na najvećem automobilskom tržištu na svijetu iskoristili su pred kineske novogodišnje praznike porezne olakšice i druge pogodnosti za kupovinu.

Ukupna prodaja automobila na kineskom tržištu prošle godine povećana je za 45 posto, na 13,6 miliona vozila, čime je Kina, po prodaji vozila, dospjela ispred dosad vodećih Sjedinjenih Država.

Većina analitičara procjenjuje da Kinu ove godine očekuje sporiji rast prodaje od oko 10 posto.

Visoki januarski godišnji rast rezultat je i relativno niske osnove. Kineska privreda početkom prošle godine usporila je rast, pa su i prodaja automobila i njihova proizvodnja bili u padu.

U januaru je u Kini proizvedeno 1,24 miliona putničkih vozila, što je bilo čitavih 172 posto više od slabog prošlogodišnjeg januara, a 5,4 posto više od decembarske proizvodnje.

Male zalihe i dugi spiskovi nerealiziranih porudžbina naveli su neke proizvođače automobila da počnu razmišljati o izgradnji novih tvornica.

Analitičari, međutim, upozoravaju da to može dovesti i do opasnosti od prekomjerne proizvodnje i zagušenja tržišta u slučaju da snažan rast prodaje u budućnosti bude usporen, prenosi Tanjug.