Pozitivne priče
89

ProCredit Bank i Inter-com Zenica: Put ka uspješnoj digitalizaciji proizvodnje

ProCredit Bank i Inter-com
ProCredit Bank i Inter-com
Temelj ekonomije Bosne i Hercegovine čine mala i srednja preduzeća (SME). Širom zemlje mogu se pronaći inspirativne priče preduzetnika koji su, uprkos izazovnim okolnostima, uspjeli pretvoriti trud i viziju u prosperitetan posao koji doseže i izvan granica BiH.

Ove stabilne i profitabilne kompanije, zapošljavaju oko 70 posto radne snage, te su neprestano posvećene unapređenju i modernizaciji vlastitog poslovanja.

Inter-com Zenica - impresivan razvojni put

Kompanija Inter-com Zenica je jedan od vodećih distributera alata i opreme u Bosni i Hercegovini, ali istovremeno i proizvođač HTZ opreme i pločastog namještaja, prepoznata po asortimanu, kvaliteti i konkurentnim cijenama robe. Kompanija je osnovana 2001. godine, danas broji 65 zaposlenika i kontinuirano investira u razvoj poslovanja i širenje proizvodnje. Kao naredni značajan korak u poslovanju pokazala se digitalizacija proizvodnje u 2022. godini.

"Uz pomoć ProCredit Bank izvršili smo kupovinu jedne od najmodernijih CNC mašina na tržištu, u vrijednosti od 130 hiljada KM, koja će doprinijeti poboljšanju efikasnosti proizvodnje a samim time i novom zapošljavanju radnika", kaže vlasnik kompanije, Safet Škaljić.

Škaljić je objasnio da je ova investicija realizirana prošle godine, a da su rezultati digitalizacije poslovanja i ove investicije već mjerljivi. Sredstva su dio programa EBRD (Evropske banke za obnovu i razvoj) namijenjenog digitalizaciji i automatizaciji poslovanja SME.

"Uposleni u ProCredit banci su nam u svakom trenutku bili na raspolaganju", kaže Škaljić, ističući susretljivost osoblja banke uz iskrenu preporuku za saradnju s ovom razvojno orijentiranom bankom.

ProCredit Bank - Partner bh. privrede već 26 godina

ProCredit Bank je vodeća banka za poslovne subjekte, posebno u segmentu MSME (vrlo mala, mala i srednja preduzeća). Kroz godine, banka je izgradila reputaciju pouzdanog partnera koji aktivno učestvuje u pronalaženju najoptimalnijih finansijskih i poslovnih rješenja za svoje klijente. Polovinom 2022. godine ProCredit Bank i EBRD su potpisale ugovor o kreditnoj liniji od pet miliona eura, za koju je Evropska unija osigurala i bespovratna sredstva u okviru programa "Go Digital in BiH". Potpisivanjem ugovora ProCredit Bank, kao prva digitalna banka u Bosni i Hercegovini, postala je partner EBRD-a za provođenje programa digitalizacije. Kreditna linija je otvorila niz mogućnosti za ulaganja malih i srednjih preduzeća u digitalizaciju procesa, što je slučaj i kompanije Inter-com Zenica. Uz verifikaciju investicije, EBRD vrši i povrat do 15% od iznosa realizovanog kredita sa ProCredit Bank. U konkretnom primjeru, ukoliko kompanija kvalifikovana kao malo ili srednje preduzeće kupuje mašinu u vrijednosti od 100.000 KM, i za kupovinu koristi investicioni kredit, očekivan je povrat investicije u iznosu od 15.000 KM.

Više o uslugama banke potražite na web stranici i kanalima društvenih mreža Linkedin, Facebook i Instagram.