biznis
0

Problemi na finansijskim tržištima

FENA
Centralne banke u nekoliko zemalja intervenisale su na tržištu novca kako bi izbjegle da problemi u američkom bankarskom sistemu prerastu u globalnu finansijsku krizu.

Japanska centralna banka upumpala je više od osam milijardi dolara u tamošnje finansijsko tržište, a intervenisale su i centralne banke u Australiji i Sjedinjenim Državama, javio je BBC.

Evropska centralna banka -- koja vodi zajedničku monetarnu politiku u 13 zemalja Evropske unije koje su usvojile euro -- ubacila je u četvrtak 95 milijardi eura u bankarski sistem u Eurozoni.

Riječ je o najvećoj intervenciji centralne banke u Frankfurtu od napada u Americi 11. septembra 2001. godine.

Centralne banke su po svemu sudeći zabrinuti da bi problemi na finansijskom tržištu u Americi mogli da se prenesu na Eurozonu.

U Americi se posljednjih sedmica povećao broj građana koji više nisu u stanju da otplaćuju takozvane visoko rizične kredite koje su uzeli kako bi kupili nekretnine.

Ispostavilo, se međutim, da posljedice toga neće osjetiti samo američki nego i finansijski sistemi u Evropi i drugim djelovima svijeta.

Banke izvan Amerike koje su investirale u američko tržište stambenih kredita sada kada se dio tih zajmova ne otplaćuje bilježe gubitke.

Jedna od njemačkih banaka izbjegla je bankrotstvo zahvaljujući pomoći koju su joj pružile druge banke, dok je jedna od najvećih banaka u Francuskoj suspendovala nekoliko svojih investicionih fondova.

Zbog nestabilnosti na tržištu banke više nisu bile voljne da daju zajmove, što bi između ostalog, moglo da ima negativne posledice za privredu eurozone.

Evropska centralna banka je 95 milijardi eura upumpala u sistem u vidu zajmova koje je dala komercijalnim bankama u Evrozoni.

Zabrinutost da bi problemi u američkom bankarskom sistemu mogli da izazovu finansijsku krizu dovela u četvrtak do velikog pada vrijednosti dionica na berzama u Londonu i New Yorku.

U Londonu su akcije pale za skoro dva posto a u New Yorku za skoro tri posto.