biznis
2

Privrednici u BiH će bankovne garancije za uvoznu opremu zamijeniti mjenicama

Piše: A. Z.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Uprava za indirektno oporezivanje BiH dogovorili su na današnjem sastanku da će pokušati udovoljiti privrednicima da mjenicama zamijene bankovne garancije koje godišnje plaćaju 10 miliona KM, a koje smanjuju njihovu sposobnost da postanu konkurentni i i zaposle nove radnike.

"Prijedlog privrednika u BiH je da se o pitanju bankovnih garancija koje plaćaju za uvoznu opremu kao što su mašine koje nisu njihovo vlasništvo, kalupi i drugo, umjesto bankovnih garancija koje odnose veliki novac, polože bjanko mjenice koje će im omogućiti uštede. Zahtjev privrednika je našao i na razumijevanje UIOBiH", kazao je ministar Mirko Šarović.

Direktor UIOBiH Miro Džakula je istakao da je dokument koji će privrednicima omogućiti uštede kako bi bili konkurentni u okruženju već u upućen u proceduru jer je zajednička obaveza omogućiti privrednicima transparentno i efikasno poslovanje.

"Kada je u pitanju trasirana mjenica kao sredstvo osiguranja plaćanja za kalup i drugo, mi smo uputili dokument Upravnom odboru UIOBiH, koji također imaju razumijevanja i nadam se da ćemo na jednoj od narednih sjednica usvojiti ovu odluku, te da će ona biti potvrđena u Vijeću ministara BiH i time će privrednici moći obavljati posao bez bankarskih garancija", kazao je Džakula.