{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Privrednici u BiH će bankovne garancije za uvoznu opremu zamijeniti mjenicama

20.3.2017. u 15:56
2
5
Privrednici u BiH će bankovne garancije za uvoznu opremu zamijeniti mjenicama
2
Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Uprava za indirektno oporezivanje BiH dogovorili su na današnjem sastanku da će pokušati udovoljiti privrednicima da mjenicama zamijene bankovne garancije koje godišnje plaćaju 10 miliona KM, a koje smanjuju njihovu sposobnost da postanu konkurentni i i zaposle nove radnike.
"Prijedlog privrednika u BiH je da se o pitanju bankovnih garancija koje plaćaju za uvoznu opremu kao što su mašine koje nisu njihovo vlasništvo, kalupi i drugo, umjesto bankovnih garancija koje odnose veliki novac, polože bjanko mjenice koje će im omogućiti uštede. Zahtjev privrednika je našao i na razumijevanje UIOBiH", kazao je ministar Mirko Šarović.

Direktor UIOBiH Miro Džakula je istakao da je dokument koji će privrednicima omogućiti uštede kako bi bili konkurentni u okruženju već u upućen u proceduru jer je zajednička obaveza omogućiti privrednicima transparentno i efikasno poslovanje.

"Kada je u pitanju trasirana mjenica kao sredstvo osiguranja plaćanja za kalup i drugo, mi smo uputili dokument Upravnom odboru UIOBiH, koji također imaju razumijevanja i nadam se da ćemo na jednoj od narednih sjednica usvojiti ovu odluku, te da će ona biti potvrđena u Vijeću ministara BiH i time će privrednici moći obavljati posao bez bankarskih garancija", kazao je Džakula.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Odobravate li ekspanziju stanogradnje u Sarajevu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: