Pozitivna dinamika
27

Privredni rast u Beču najveći u prethodnih deset godina

FENA
Nakon tendencije rasta tokom 2016. godine, pozitivna dinamika bečke privrede se 2017. godine ubrzala.

Aktuelni izveštaj konjunkturnih kretanja iz Beča (jesen 2017.) Austrijskog instituta za ekonomska istraživanja (WIFO) polazi od privrednog rasta od +2,5 posto 2016. godine, što je najviša vrijednost u prethodnih 10 godina. To će značajno utjecati na opuštanje situacije na tržištu rada glavnog grada Austrije.

Potražnja potrošača na lokalnom i međunarodnom nivou rezultirala je privrednim rastom u Austriji i Beču. U glavnom gradu Austrije od toga je profitirao, prije svega, sektor usluga koji je svoj rast dodane vrijednosti više nego udvostručio.

Broj nesamostalno zaposlenih porastao je prošle godine za 1,9 posto - vrijednost koja u Beču od 1990. godine nije dostignuta. Umjereni rast ponude radne snage u kombinaciji sa visokim privrednim rastom vodi do toga da nezaposlenost znatno opada. Prema najaktuelnijim podacima iz decembra 2017.

Beč sa 826.000 zaposlenih i 23,2 posto ukupnog rasta zaposlenosti u Austriji bilježi istorijski maksimum. Jedino kod starijih zaposlenih (55+) broj nezaposlenih je i dalje u porastu, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.