Susret u Njemačkoj
0

Privredna komora FBiH i FIPA u posjeti Volkswagenu i Mercedes-Benzu

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Predstavnici Privredne komore FBiH i Agencije za promociju stranih investicija BiH održali su sastanke sa čelnicima Volkswagena i Mercedes-Benza u Njemačkoj.

Sastanci s predstavnicima Volkswagena su održani u uredu komore u Forum Autovisionu, istraživačko-razvojnom centru Volkswagena, koji Komora već drugu godinu koristi za promociju automobilske industrije FBiH.

Tom prilikom je razgovarano o trenutnom stanju automobilske industrije s aspekta VW, kao i o planovima za naredni period. Tokom razgovora, poseban akcent je stavljen na mogućnost investiranja VW u BiH te su tom prilikom dogovoreni naredni koraci i aktivnosti koje je neophodno realizovati.

Pored sastanaka u sjedištu Volkswagena održani su sastanci u Stuttgartu, tačnije centru Mercedes-Benza, u gradu Sindelfingenu s predstavnicima istoimene kompanije, gdje su predstavljene kompanije iz BiH koje se bave automotivom te je kao naredna aktivnost dogovorena zajednička posjeta i predstavljanje kompanija iz BiH predstavnicima Daimler AG.

Od posebnog značaja je posjeta Tehničkom univerzitetu Graz, odjelu Virtual Vehicle, gdje je s predstavnicima i profesorima razgovarano o mogućnostima saradnje s kompanijama iz BiH, kao i otvaranju razvojnog ureda Virtual Vehicle Research Centera u Sarajevu. Tom prilikom su prezentirana trenutna dostignuća virtualne vožnje i u kojem smjeru se kreće te je dogovorena i posjeta u narednom period Privrednoj komori FBiH i kompanijama koje se bave automotivom, a kojima bi predstavljena tematika mogla biti interesantna.